De Temperatuurmethode > De Temperatuurmethode

29/11 2008

De Temperatuurmethode

Of je wel of niet in de vruchtbare fase van je cyclus zit, kun je aan twee dingen zien: je lichaamstemperatuur en de aan- of afwezigheid van vruchtbaar cervixslijm. Hieronder leggen we uit hoe je dat kunt doen.

Je lichaam tijdens een cyclus


Het cyclusoverzicht
Op het cyclusoverzicht noteer je van een cyclus elke dag je lichaamstemperatuur. Eventueel noteer je er ook je waarnemingen van het cervixslijm op. Je begint op de eerste dag van je menstruatie, dat is dag 1 van je cyclus. Dat is overigens de dag dat je menstruatie doorzet, dus niet de dag dat er eventueel wat lichte bloedvlekjes te zien zijn. Je kunt
hier zo'n cyclusoverzicht downloaden.

Temperatuur


Vruchtbaar cervixslijm
Rond je eisprong is je cervixslijm van optimale kwaliteit. Dit cervixslijm zorgt dat de innesteling van een eventueel bevrucht eitje kan plaatsvinden. Ook de overlevingskans van zaadcellen is in dit slijm het grootst. De ene vrouw merkt elke maand duidelijk dat ze vruchtbaar cervixslijm heeft, de ander niet of nauwelijks. Het vruchtbare slijm is met enige oefening makkelijk te herkennen. Het is rekbaar (als je het tussen je vingers houdt, vormt het een draadje), doorzichtig, soms lichtgeel of met wat wit erin en voelt glad aan. Na de eisprong wordt het slijm weer troebel, plakkerig of verdwijnt volledig.

Hoe je een cyclusoverzicht maakt en interpreteert lees je
hier.