Baarmoederhals onderzoek

Veranderingen in de baarmoeder

Net zoals het cervixslijm en de temperatuur veranderen de  baarmoederhals en baarmoedermond ondergaan cyclische veranderingen. Door jezelf te onderzoeken kun je er achterkomen hoe dat bij jou zit. Dit onderzoek is vooral zinvol wanneer slechts weinig of geen cervixslijm aanwezig is, Soms is de slijmwaarneming niet interpreteerbaar, door bijvoorbeeld witte vloed.
 
Na de menstruatie is de baarmoedermond onmiddellijk gesloten en hard en reikt hij tot diep in de schede, zodat dit met de vinger relatief gemakkelijk te voelen is. Zodra de eisprong nadert, wordt de baarmoedermond zacht. Zij opent zich enigszins en komt wat hoger te liggen, zodat zij soms nog maar net te voelen is. Na de eisprong sluit zij weer, wordt hard en zakt.

Baarmoederligging (bron plaatje)

Zelfonderzoek

Als je zelfonderzoek van de baarmoederhals gaat doen, dan kun je het beste de volgende werkwijze volgen: Gelijk bij na het einde van de menstruatie, want alleen dan kun je in de loop van de cyclus de veranderingen interpreteren. Voor het onderzoek is het raadzaam om dit elke keer in dezelfde houding te doen en ook op het zelfde tijdstip. Zorg er ook voor dat je geplast hebt  Als je een licht gebogen houding aan neemt kan dit het gemakkelijkste. Je kan staan met een voet op een stoel of badrand, op je hurken, of  liggend en daarbij de benen licht optrekken. Daarna met een of twee schone vingers (wijs-en middelvinger) in de vagina inbrengen en naar achteren en naar boven bewegen.

Probeer daarna  met een cirkelende beweging de baarmoederhals, die kogel of wigvormig in de vagina uitstulpt, te voelen en met de vinger te onderzoeken. In tegenstelling tot de ruwere vaginawand voelt de baarmoedermond glad aan.

Als je je vinger voelend naar de rand van de baarmoederhals beweegt, kun je beoordelen of deze 'hard' of 'zacht' is. De baarmoederhals kan hard – als het topje van de neus – of zacht – als de lippen of de oorlel – aanvoelen.

Opening 

Naargelang de grootte van de opening worden de volgende symbolen gebruikt: 

  • gesloten: •
  • gedeeltelijk open: o 
  • helemaal open: O 

Ligging 

Je kunt in de zelfde kolom aangeven wat het niveau is waarop je de symbolen tekent die aangegeven of de baarmoederhals hoog of laag staat. 

Hardheid

In de kolom hardheid kun je noteren (h) voor hard (h) of (z) zacht .

Interpretatie van het zelfonderzoek

Bij het vaststellen van begin en einde van de vruchtbare periode kan je baarmoederhalsonderzoek de uitwendige slijmwaarneming vervangen. Let op: Dit kan bij sommige vrouwen echter tot een verlenging van de vruchtbare periode leiden. 

  1. Zolang de baarmoederhals na de menstruatie niet veranderd is en je geen cervisxslijm waarneemt, kun je aannemen dat je onvruchtbaar bent, wanneer de 5-dagen-regel of de min-8-regel nog geen vruchtbaarheid aangeven. 
  2. Zodra in de eerste helft van de cyclus een verandering in de baarmoederhals optreedt, begint de vruchtbare periode. 
  3. Een hoge, zachte en wijd open baarmoedermond is een teken van de zeer vruchtbare periode. 
  4. De onvruchtbare periode na de eisprong begint op de avond van de derde dag met een harde, gesloten baarmoederhals, waarbij je natuurlijk je temperatuur als controle hebt. 

Cycluskaart downloaden

Wil je ook zo'n handige kaart om alles van je cyclus bij te houden? Vul dan het formulier in en dan ontvang je een download link!

Door je aan te melden ga je akkoord met ons privacybeleid.