De Temperatuurmethode

Of je wel of niet in de vruchtbare fase van je cyclus zit, kun je aan twee dingen zien: je lichaamstemperatuur en de aan- of afwezigheid van vruchtbaar cervixslijm. Hieronder leggen we uit hoe je dat kunt doen. 

Je lichaam tijdens een cyclus

Een nieuwe cyclus begint met de menstruatie. In de loop van deze nieuwe cyclus zal een eisprong plaatsvinden. Net voor en tijdens die eisprong ben je het meest vruchtbaar. Door je temperatuur te meten en op te letten of je vruchtbaar cervixslijm ziet, kun je redelijk goed vaststellen wanneer je eisprong plaatsvindt en de kans om zwanger te worden dus het grootst is. Zeker als je dit enkele maanden doet en de gegevens noteert op een cyclusoverzicht, zie je – in de meeste gevallen – een patroon. Let op: mocht je met je kinderwens naar een huisarts gaan, dan vraagt deze je ook om eerst drie maanden je temperatuur op een cyclusoverzicht bij te houden.  

Het cyclusoverzicht

Op het cyclusoverzicht noteer je van een cyclus elke dag je lichaamstemperatuur. Eventueel noteer je er ook je waarnemingen van het cervixslijm op. Je begint op de eerste dag van je menstruatie, dat is dag 1 van je cyclus. Dat is overigens de dag dat je menstruatie doorzet, dus niet de dag dat er eventueel wat lichte bloedvlekjes te zien zijn. Je kunt hier zo'n cyclusoverzicht downloaden.

Temperatuur 

In principe zal je temperatuur rond je eisprong licht stijgen. Tegen de tijd dat je volgende menstruatie zich aandient weer dalen. Als je zwanger bent, blijft je temperatuur op dit iets hogere niveau. Aan je temperatuur kun je dus zien wanneer je vruchtbaar bent, en zelfs – als je temperatuur aan het eind van je cyclus niet daalt – of je misschien zwanger bent.

Vruchtbaar cervixslijm

Rond je eisprong is je cervixslijm van optimale kwaliteit. Dit cervixslijm zorgt dat de innesteling van een eventueel bevrucht eitje kan plaatsvinden. Ook de overlevingskans van zaadcellen is in dit slijm het grootst. De ene vrouw merkt elke maand duidelijk dat ze vruchtbaar cervixslijm heeft, de ander niet of nauwelijks. Het vruchtbare slijm is met enige oefening makkelijk te herkennen. Het is rekbaar (als je het tussen je vingers houdt, vormt het een draadje), doorzichtig, soms lichtgeel of met wat wit erin en voelt glad aan. Na de eisprong wordt het slijm weer troebel, plakkerig of verdwijnt volledig. 


Cycluskaart downloaden

Wil je ook zo'n handige kaart om alles van je cyclus bij te houden? Vul dan het formulier in en dan ontvang je een download link!

Door je aan te melden ga je akkoord met ons privacybeleid.