Zwanger week 36

Week 36

Opnieuw op adem

Vanaf de 36ste week kan het hoofdje van je baby langzaam, maar zeker in je bekken indalen. Kun je beter ademen, heb je minder last van een volle maag of heb je het gevoel dat je baby er gaat uitvallen? Dan heeft je kindje zich lager in het geboortekanaal genesteld en gaat hij meer druk uitoefenen op de baarmoederhals.

Mama: stap voor stap

Een tweede adem?

Naast druk onderaan in de buik of de indruk terug beter te kunnen ademen, kun je ook wat geprikkel of getintel in je bekken of de omgeving errond voelen. Deze symptomen kunnen op de indaling wijzen. Toch kan alleen een inwendig onderzoek nauwkeurig bepalen in welke mate het hoofdje al is ingedaald. Is dit deze week nog niet het geval, maak je dan geen zorgen. Soms begint het hoofdje pas kort voor of zelfs tijdens de bevalling in te dalen. Dit laatste komt vaker voor als je al eens een kindje hebt gehad.

Bekken te nauw?

Daalt het hoofdje van je kindje niet in, dan heb je misschien een probleem. Het kan zijn dat je bekkendoorgang te nauw is of dat je baby verkeerd ligt. Dat kan de dokter zien tijdens een bekkenonderzoek. Het kan immers gebeuren dat de baarmoederhals wel ontsluit, maar je baby niet door het bekken kan. Als je bekken echt te nauw is, wordt meestal voor een keizersnede gekozen.

Hoe groeit mijn baby?

Meeloper...

Zo'n 6 weken geleden nam je baby wellicht een definitieve ligging aan. Volgt hij de grote meerderheid (96%) van zijn lotgenootjes, dan ligt hij met zijn hoofdje naar beneden. Dit is overigens de meest comfortabele ligging voor de bevalling. Op die manier kan zijn hoofdje een weg banen door het geboortekanaal. Je kunt dit als een soort tunnel beschouwen die aan de bekkengordel begint en door het bekken en de vagina naar buiten leidt. Vanuit de baarmoeder moet je baby dan door die tunnel zijn weg naar buiten zoeken.

...of met beide voeten?

Koos je baby om met zijn beide voetjes eerst op de grond te komen, dan zal niet zijn hoofdje, maar wel zijn stuit indalen. Het kan ook gebeuren dat de moederkoek de uittocht van je baby belemmert. Bij 1 op de 170 zwangerschappen komt het voor dat de placenta de baarmoederhals gedeeltelijk of volledig afsluit. Dat is een placenta praevia en die tot hevig bloedverlies kan leiden bij weeën. Je baby zal dan het levenslicht op een keizerlijke manier zien. In deze 36ste week is je baby al 46 cm lang en weegt hij ongeveer 2750 gram.

Soms kan een dokter pas tijdens de weeën zien of je baby doorheen het bekken geraakt. Verloopt alles volgens plan, dan is het hoofdje van je baby nu ingedaald en baant hij zich de komende weken een weg naar buiten. Door die naderende bevalling kan daarnaast ook je concentratie verminderen. Je baby is daarentegen erg alert en reageert op heel fel licht en geluid.