Advies: hevige menstruatie moet in bijsluiter coronavaccins
28 oktober 2022 
2 min. leestijd

Advies: hevige menstruatie moet in bijsluiter coronavaccins

 

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) wil de farmaceuten Pfizer/BioNTech en Moderna in de bijsluiter van hun coronavaccins vermelden dat hevige menstruatiebloedingen een mogelijke bijwerking zijn. Volgens de Europese "op zijn minst een kans is" dat verband houdt met een inenting.

Hoewel de klachten in de gevallen tijdelijk zijn en niet toch bevatten, door het EMA om de bijsluiter aan te passagier. Het gaat alleen om de mRNA-vaccins Spikevax en Comirnaty van geavanceerde Moderna en BioNTech/Pfizer. Volgens het EMA zijn er geen termijnen invloed op de vruchtbaarheid.

 

Aangepaste vaccins

Pfizer en Moderna hebben hun coronavaccins aangepast, zodat mensen zich snel kunnen ontwikkelen omikronvariant. In dit artikel beantwoorden we vier vragen over deze nieuwe mRNA-vaccins, Spikevax en Comirnaty.

 

De periode van invloed van coronaprik op de periode van afgelopen de laatste jaar tot veel onrust, eindelijk bij meldingen over perioden waren binnen. Die varieerden van het volledig uitblijven van de menstruatie tot hevige bloedingen en een lange cyclusBij het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb zijn tot nu toe bijna 9400 meldingen binnengekomen over hevige menstruatiebloedingen na een vaccinatie.

De periode van invloed van coronaprik op de periode van afgelopen de laatste jaar tot veel onrust, eindelijk bij meldingen over perioden waren binnen. Die varieerden van het volledig uitblijven van de menstruatie tot hevige bloedingen en een lange cyclus.

Bij het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb zijn tot nu toe bijna 9400 meldingen binnengekomen over hevige menstruatiebloedingen na een vaccinatie. De meldingen gaan over het Pfizer-vaccin, dat in Nederland het vaakst wordt.

Huisarts

Behalve de hevige ongesteldheid zijn bij het Lareb nog duizenden andere perioden gemeld na een coronaprik. In totaal gaat het om ruim 27.000 meldingen.

Het centrum onderzoekt momenteel hoeveel vrouwen na een vaccinatie met menstruatieklachten naar de huisarts zijn verlopen. "We hebben de huisartsendata al, maar de vaccinatiedata nog niet", zegt Lareb-directeur Agnes Kant. "Die moeten we dan nog naast elkaar leggen, dus dat onderzoek loopt nog."

Een paar maanden geleden concludeerde het EMA dat er geen verband is tussen mRNA-vaccins en het volledig uitblijven van de menstruatie. Volgens Kant kan zo'n EMA-inzicht nog wel veranderen als er nieuwe gegevens worden aangeleverd.

Ook het Larebt geeft dat er geen voorstellen zijn de vaccins een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid. "Ook hebben ze geen gevolgen voor de zwangerschap en het kind", zegt het centrum op basis van internationaal onderzoek.

Artikel van de NOS .


Over de schrijver
Systemisch moeder van 6 kinderen en oma van 1. Ooit ben ik begonnen in de grafische industrie maar na een aantal jaren over gestapt naar de gezondheidszorg. Op dit moment ben ik werkzaam als doktersassistente. Echter nadat mijn kinderen puber werden had ik vragen als wat doe ik hier en waarom. Mijn zoektocht naar mijzelf èn hoe ik anderen beter kan helpen startte. Inmiddels zijn we vele jaren verder en er is veel verandert: inmiddels ben ik familieopsteller, NLP-coach, Akasha reader... het heeft mijn kijk op mijn wereld en die van anderen veranderd. Hierdoor kan ik een ander beter helpen/begeleiden indien gevraagd zonder mijzelf te verliezen
Reactie plaatsen