Artsen waarschuwen: zwangerschap voorkom je niet met thermometer
02 februari 2018 
1 min. leestijd

Artsen waarschuwen: zwangerschap voorkom je niet met thermometer

Gelezen voor jou een bericht op NOS.

Ik moest eerst kijken wat dat voor een apparaatje was … ik schrok voornamelijk van de prijs en daarna was mijn brein even een tijdje geblokkeerd. Pfff…. meer dan 400 euro! Wow.

Goed dan eerst maar het artikel lezen … het gaat voornamelijk over het gebruik van een cycluscomputertje en het voorkomen van een zwangerschap…. Met de Sympto-Thermale methode kun je pas voorspellen wanneer deze onvruchtbare periode betrouwbaar is na 12 maanden. Dat vergt echt heel veel discipline. Persoonlijk denk ik dat je beter deze methode kunt gebruiken als je zwanger wil worden. Als je je lichaam op deze manier zo leert kennen heb je echt je hele leven wat aan, dit is niet iets meer wat je vergeet.

Nu zit er overal een soort “foutmarge” in … en dit is uitgedrukt in een cijfer, de Pearle-index; (De Pearl-index of zwangerschapscijfer drukt de betrouwbaarheid uit van de verschillende anticonceptiemethoden en wordt genaamd naar de Amerikaanse bioloog Raymond Pearl.)

Zelfs sterilisatie is niet compleet “waterdicht” :), maar de natuurlijke methode staat hier (2013) op 24. Dat is best wel een hoog cijfer. Daarom promoot ik deze methode alleen voor vrouwen die WEL zwanger willen worden. En daarnaast vind ik het als geëmancipeerde vrouw het belangrijk wat vrouwen alles weten over je eigen ritme.

En daarbij is het praktischer dat als je een rectale thermometer koopt (gewoon een koortsthermometer), dan kun je die later inderdaad voor koorts meten gebruiken. In het artikel hebben ze het over de temperatuurmethode, en an sich klopt het, behalve dat het cycluscomputertje die zij aanhalen wel iets meer is dan een thermometer met dito prijs.

Ik ben benieuwd naar jouw mening hierover. Laat je bericht achter!

Reactie plaatsen