Menstruatie-apps lekken data gebruikers: 'Erg verontrustend'
18 augustus 2022 
1 min. leestijd

Menstruatie-apps lekken data gebruikers: 'Erg verontrustend'

Veel populaire apps tijdens menstruatiecycli van zwangerschappen zijn bij te houden, beschermen de privacy van onvoldoende. gevormde Mozilla na een onderzoek.

Mozilla, de organisatie achter de Firefox-browser, onderzocht 25 populaire apps en smartwatches die functies hebben met gebruikers hun menstruatie, ovulatie van zwangerschap kunnen uitvoeren. Achttien van de 25 apps kregen waarschuwingslabels vanwege hun privacypraktijken. Daaronder waren populaire apps als Ovia, Flo, Glow en Clue.

Volgens Mozilla leiden de geplande ook tot grote zorgen over mogelijk misbruik van de app-gegevens door veranderingen in Amerikaanse staten waar kort verboden is.

Data gedeeld met adverteerders

Veel van de apps verzamelen gegevens als telefoonnummers, ip-adressen, de datum van de laatste menstruatie van de datum toekomstige gebruikers uitgerekend zijn. Die gegevens worden volgens Mozilla gebruikt om advertenties te targetten op zwangere vrouwen en aan gezinnen. "De gegevens worden gedeeld met een verontrustend aantal externe bedrijven en onderzoeksinstellingen."

Slechts één van de onderzochte app, genaamd Euki, slaat de gegevens alleen lokaal op het apparaat zelf op.

Matige beveiliging

De beveiliging van de gegevens schiet ook tekort, zeg de onderzoekers. Acht apps voldeden niet aan de 'minimale beveiligingsnormen', bevestigingde zwakke wachtwoorden mogelijk waren. "Het is beangstigend als zelfs de basisbeveiliging wankel is in apps die door miljoenen vrouwen worden gebruikt", aldus Mozilla-onderzoeker Misha Rykov.

Abortusverbod in Amerikaanse staten

De toepassingen die de gegevens bevatten die de apps kunnen opnemen opgevraagd kunnen worden door wetshandhaves in Amerikaanse staten waar abortus verboden is. Volgens Jen Caltrider van Mozilla is wat er gedeeld kan worden met wetshandhavers een 'grijs gebied'. Volgens haar standaardverklaringen over wanneer en kunnen gebruikers gegevens aan overheidsdiensten worden gepubliceerd.

Na de mededeling van het Hooggerechtshof in de zaak 'Roe vs Wade' in juni mogen Amerikaanse staten abortus geproduceerd. "Bedrijven die gevoelige gezondheidsdata verzamelen moeten extra hun best doen rond privacy en veiligheid, zeker na de Roe vs Wade-zaak. Helaas doen veel apps dat niet. Dat is erg verontrustend", aldus Caltrider.

Smartwatches scoren beter

De vijf onderzochte smartwatches en wearables van Apple, Garmin, Fitbit, Oura en Whoop volgens Mozilla beter dan de apps. De horloges kreeg geen waarschuwingslabels. Google zei onlangs voor gebruikers van Fitbit -apparaten te gaan om al hun gegevens te verwijderen.

De onderzoekers uitten ook kritiek op het inzicht in de ontwikkeling van apps met behulp van intelligentie (AI) vruchtbaarheids- en ovulatieperiode vooruitzien.  


Mijn persoonlijke mening: houd je data in je eigen hand, zo leer je meer over je lichaam en dat is uiteindelijk veel nuttiger.

Overgenomen    van: https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/wetenschapentechnologie/menstruatie-apps-lekken-data-gebruikers-erg-verontrustend/ar-AA10L16w?ocid=msedgntp&cvid=153b57dc17bb46c287c0396d17729f11

ook: https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5327449/menstruatie-cyclus-app-zwanger-apps-zwangerschap

Reactie plaatsen