De Temperatuurmethode

Of je wel of niet in de vruchtbare fase van je cyclus zit, kun je aan drie dingen zien: je lichaamstemperatuur,de aan- of afwezigheid van vruchtbaar cervixslijm en de baarmoederhalshoogte. Hieronder leggen we uit hoe dat zit met de lichaamstemperatuur. 

Lichaamstemperatuur 

In principe zal je temperatuur rond je eisprong licht stijgen. Tegen de tijd dat je volgende menstruatie zich aandient weer dalen. Als je zwanger bent, blijft je temperatuur op dit iets hogere niveau. Aan je temperatuur kun je dus zien wanneer je vruchtbaar bent, en zelfs – als je temperatuur aan het eind van je cyclus niet daalt – of je misschien zwanger bent.

Je lichaam tijdens een cyclus

Een nieuwe cyclus begint met de menstruatie. In de loop van deze nieuwe cyclus zal een eisprong plaatsvinden. Net voor en tijdens die eisprong ben je het meest vruchtbaar. Door je temperatuur te meten en op te letten of je vruchtbaar cervixslijm ziet, kun je redelijk goed vaststellen wanneer je eisprong plaatsvindt en de kans om zwanger te worden dus het grootst is. Zeker als je dit enkele maanden doet en de gegevens noteert op een cycluskaart zie je – in de meeste gevallen – een patroon.

Let op: mocht je met je kinderwens naar een huisarts gaan, dan vraagt deze je ook om eerst drie maanden je temperatuur op een cycluskaart bij te houden.  Zo ontdek je wat jouw ritme is! Die is namelijk uniek voor jou!

Het cyclusoverzicht

Op de cycluskaart noteer je van een cyclus elke dag je lichaamstemperatuur. Eventueel noteer je er ook je waarnemingen van het cervixslijm op. Je begint op de eerste dag van je menstruatie, dat is dag 1 van je cyclus. Dat is overigens de dag dat je menstruatie doorzet, dus niet de dag dat er eventueel wat lichte bloedvlekjes te zien zijn.

Welke thermometers raden wij aan, in ieder geval om rectaal te meten, we hebben er 3 voor je geselecteerd.