Bevruchting en innesteling.

Bevruchting en innesteling

Hoewel meerdere zaadcellen de eicel bereiken, is er in het algemeen maar eentje die toegang krijgt tot de eicel.  De zaadcel en de eicel versmelten. Vanaf nu kunnen andere zaadcellen de eicel niet meer binnendringen.


De bevruchte eicel gaat zich onmiddellijk delen. Terwijl ze dit doet, verplaatsen trilhaartjes en spiersamentrekkingen van de wand van de eileider haar in de richting van de baarmoeder. Tegen de tijd dat de eicel in de baarmoeder terechtkomt, is het baarmoederslijmvlies precies voorbereid op een zwangerschap. Ongeveer zes dagen na de bevruchting nestelt het bevruchte eitje zich in het baarmoederslijmvlies. Hier zal het groeien tot de baby klaar is om geboren te worden.


De vrouwelijke cyclus 

Wanneer een eicel in een cyclus niet bevrucht wordt, sterft deze af. Ongeveer 12 tot 16 dagen na de eisprong begint de menstruatie. Daarna begint je lichaam weer van voren af aan. In een van beide eierstokken rijpt een nieuwe eicel. Bij de eisprong wordt deze uit de eierstok gestoten en door de eileider opgevangen. Als deze weer niet wordt bevrucht, word je 12 tot 16 dagen later weer ongesteld. Dit systeem noemt men de cyclus van de vrouw. De cyclus wordt door centra in de hersenen bestuurd en begint de eerste dag van de menstruatie en eindigt de laatste dag voor de volgende bloeding.

Eicel en zaadcel




De fase voor de eisprong

De werking van het oestrogeen 

Het oestrogeen dat in de bloedbaan komt, heeft in hoofdzaak twee effecten op de baarmoeder: 

  • Het baarmoederslijmvlies, dat tijdens de voorgaande menstruatiebloeding werd afgestoten, wordt opnieuw opgebouwd 
  • Hoe meer oestrogeen de eiblaasjes produceren, des te meer verandert het cervixslijm. Het wordt vloeibaarder en neemt aanzienlijk in hoeveelheid toe.

Het slijm vloeit nu langzaam langs de schedewand naar buiten, naar de schede-ingang. Je kan dit zelf waarnemen en je weet dan dat in de eierstok een nieuwe eisprong wordt voorbereid.

De fase na de eisprong

Na de eisprong schrompelt het lege eiblaasje ineen en verandert het in een klier, die vanwege zijn gele kleur het gele lichaam heet. Het gele lichaam produceert naast het oestrogeen het hormoon progesteron.


De werking van het progesteron

  • Het opgebouwde baarmoederslijmvlies wordt op een mogelijke innesteling voorbereid. 
  • Het cervixslijm wordt weer taai, vermindert in hoeveelheid, en sluit het baarmoederhalskanaal in de vorm van een prop af. Het vloeit de schede niet meer in en kan dus ook niet meer aan de schede-ingang worden waargenomen. 
  • De lichaamstemperatuur stijgt met enkele tienden graden Celsius en blijft tot het einde van de cyclus verhoogd (temperatuurstijging) 

De temperatuurstijging geeft aan, dat de vruchtbare tijd voorbij is en dat er tot het einde van de cyclus geen eisprong meer kan plaatsvinden.
Wanneer geen bevruchting plaatsvindt, verdwijnt het gele lichaam 12 tot 16 dagen na de eisprong en neemt de productie van progesteron en oestrogeen af. Hierdoor daalt de temperatuur weer naar het lage temperatuurniveau en het opgebouwde baarmoederslijmvlies met de menstruatiebloeding wordt afgestoten. Een nieuwe cyclus begint.