Cervixslijm waarnemingen
Of je wel of niet in de vruchtbare fase van je cyclus zit, kun je aan drie dingen zien: je lichaamstemperatuur, de aan- of afwezigheid van vruchtbaar cervixslijm en je baarmoedermond. Hieronder leggen we uit hoe dat zit met het cervixslijm, de afscheiding.
Vruchtbaar cervixslijm
Rond je eisprong is je cervixslijm van optimale kwaliteit. Dit cervixslijm zorgt dat de innesteling van een eventueel bevrucht eitje kan plaatsvinden. Ook de overlevingskans van zaadcellen is in dit slijm het grootst. De ene vrouw merkt elke maand duidelijk dat ze vruchtbaar cervixslijm heeft, de ander niet of nauwelijks. Het vruchtbare slijm is met enige oefening makkelijk te herkennen. Het is rekbaar (als je het tussen je vingers houdt, vormt het een draadje), doorzichtig, soms lichtgeel of met wat wit erin en voelt glad aan. Na de eisprong wordt het slijm weer troebel, plakkerig of verdwijnt volledig.
Het cyclusoverzicht
Op de cycluskaart noteer je van een cyclus elke dag je lichaamstemperatuur. Eventueel noteer je er ook je waarnemingen van het cervixslijm op. Je begint op de eerste dag van je menstruatie, dat is dag 1 van je cyclus. Dat is overigens de dag dat je menstruatie doorzet, dus niet de dag dat er eventueel wat lichte bloedvlekjes te zien zijn.
Kijk hier voor duurzame spullen voor je menstruatiecyclus.
Sympto-Thermale methode
De combinatie van de temperatuurmethode, cervixslijmwaarnemingen en baarmoederhals onderzoek is de Sympto-Thermale methode.
"Sympto-Thermaal" verwijst naar het symptoom van het cervixslijm ("sympto"), dat is de activiteit van de eierstokken en wordt altijd geïnterpreteerd in samenhang met de temperatuursverschuiving ("thermaal"), wat duidt op een ovulatie.
Een derde, optionele waarneming: de controle van de baarmoederhals (cervix), is zeer nuttig in onduidelijke situaties, bijvoorbeeld wanneer de afscheiding (cervixslijm) niet kan worden waargenomen bij de vulva. Ook andere waarnemingen zoals tederheid van de borst, inter-menstruatiepijn en premenstrueel syndroom kunnen helpen bij de analyse.
Bij deze methode maak je dus van alledrie de manieren gebruik om je vruchtbare fase te herkennen. De Nederlandse site over (on)vruchtbaarheid heeft hiervan een e-boek gemaakt met duidelijke uitleg, heldere plaatjes en een cycluskaart waar je dit alles bij kunt houden.