Zwangere vrouw

De zwangerschap in vogelvlucht

De zwangerschap in vogelvlucht

In de eerste weken van de zwangerschap ben je je nog maar nauwelijks bewust van het bestaan van de baby in je buik. Maar dan opeens beweegt er iets. Je voelt een soort kriebeltje, een vlinder die je buikwand raakt, een plopje of een schopje. Je wereld verandert een beetje, want je voelt dat de baby zich aankondigt.

Je lichaam verandert

Een zwangerschap brengt veel veranderingen in teweeg in je lichaam. Dat hoort erbij, en het zorgt ervoor dat je alerter bent en bewuster naar je lichaam luistert.

Vanaf twee weken na de bevruchting neemt het gehalte aan zwangerschapshormonen in je bloed toe. Zwangerschapshormonen geven de typische zwangerschapsverschijnselen. Misselijkheid is bekend in het beginstadium. Bij de eerste drie maanden horen moeheid en veel willen slapen. Ook je borsten worden gespannen en je tepels gevoeliger.

De middelste drie maanden zijn lichamelijk de rustigste van je zwangerschap. Je zit vaak vol energie! Je kan de eerste tekenen van leven verwachten. Als het bewegen eenmaal begint, merk je dat het bijna iedere dag terugkomt. Soms merk je zelfs dat het kind reageert op harde geluiden, op het aanraken van de buik of op je stem. Als het kind rustig is, kun je proberen om het te 'roepen' door - terwijl je rustig ligt - je handen op je buik te leggen en tegen het kind te praten.

Als je een erfelijke aanleg ervoor hebt kan de huid vlekkerig worden doordat er meer pigment wordt aangemaakt. Ook kunnen roze zwangerschapsstriemen of striae ontstaan.

Niet forceren

Een goede zwangerschap kan tegen een stootje. Het kind zweeft veilig in het bassin van vruchtwater in de baarmoeder. Het zal van de moeder voldoende voedingsstoffen krijgen om te groeien. Een zwangerschap is voor de vrouw een belasting die bij een normale gezondheid en onder normale omstandigheden gemakkelijk doorstaan kan worden.
Er zijn omstandigheden die het verloop van zwangerschap en baring gunstig kunnen beïnvloeden. Vrouwen die zich goed op de bevalling hebben voorbereid blijken met meer voldoening op de periode van zwangerschap en baring terug te zien.

Het is goed zo lang mogelijk gewoon te blijven doen. Blijf aan het werk, besteed je vrije tijd zoals je dat gewend was. Ga gerust uit, en er is niets tegen om eens laat naar bed te gaan, maar forceer niets. Als je erg moe bent, rust dan uit. Neem niet teveel hooi op je vork.

In de laatste drie maanden moeten veel organen extra arbeid verrichten, want die werken dan 'voor twee'. Je buik wordt zwaarder en dikker en brengt het zwaartepunt van je lijf meer naar voren. Kramp in je benen, vooral in bed, is een bekend verschijnsel tijdens zwangerschap. Je baarmoeder is heel groot en drukt op de bloedvaten in je buik. Ook slaap je vaak korter en ben je vaker wakker.