Zwanger week 7

Week 7

Klein, maar onvermoeibaar

Vijf weken na de bevruchting heeft het embryo al armpjes en wordt een begin gemaakt van beentjes. De lange krulstaart is nu ook verdwenen. Op het hoofdje beginnen de neus en de mond zich al af te tekenen en de zenuwen in de hersencellen zoeken deze week contact met elkaar. Van een zwangere vrouw wordt vaak gezegd dat ze straalt, maar toch zijn er kapers op de kust: de hormonen.

Mama: stap voor stap 

Onvermoeibare hormonen 

Hormonen, ze spelen een belangrijke rol tijdens je zwangerschap. Ze regelen eigenlijk alles van de ontwikkeling van het baarmoederweefsel, het mobiliseren van energiereserves tot het uitwisselen van voedingsstoffen tussen jou en je baby. Deze grotere toevoer van hormonen doet je ook sneller reageren op geuren, met misselijkheid tot gevolg. Gelukkig heb je er na 3 maanden meestal geen last meer van. Het is vooral een kwestie van te letten op wat je eet. 

Stralend zwanger 

De veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen in de eerste maanden ook acné veroorzaken. Deze verdwijnt na de 2de en 3de maand en dan zie je er beter uit dan ooit tevoren. De bloedcirculatie stijgt en je lichaam houdt meer vocht vast waardoor je huid minder droog en beter gehydrateerd voorkomt. Je nagels groeien normaal sneller en worden harder. Zijn ze toch broos, knip ze dan kort. 

Je haar wordt tijdens de zwangerschap glanzender en soepeler en heeft geen speciale behandeling nodig. Dat is wel het geval voor je tanden, want bloedend tandvlees en tandsteen kunnen verergeren. Met een gaaf gebit voorkom je nochtans infectiehaarden die nadelig kunnen zijn voor je baby. Heel de zwangerschap door kan je best extra aandacht aan je lichaam besteden en naar je lichaam luisteren. 

Hoe groeit mijn baby? 

Niet langer een visje 

In dit stadium zoeken de uitlopers van de zenuwcellen contact met mekaar om zo geleidelijk aan een ingewikkeld netwerk te gaan vormen. Per minuut worden er zo'n 100.000 nieuwe zenuwcellen aangemaakt. Nog voor de geboorte worden dat er 100 miljard. Rechts en links van de hersenen groeien 6 uitsteeksels, kieuwbogen genoemd. Ze zijn afkomstig van het middelste kiemblad. Ze worden kieuwbogen genoemd omdat ze ook bij een vis voorkomen. Bij de vis ontwikkelen ze zich tot kieuwen, bij de mens groeit uit de voorste kieuwboog de onderkaak, uit de 2de spruit het tongbeen voort met daarachter het oor. De 4 onderste kieuwbogen evolueren tot strottenhoofd.

Niet langer peddels 

Deze week evolueren ook de armpjes en beentjes zeer snel. Het valt op dat de armen steeds een stap voor zijn op de benen. Dat is zelfs nog duidelijk na de geboorte. Een baby kan immers ook grijpen voor hij loopt. De platte peddels die de handjes voorstellen krijgen nu ook groefjes waardoor de vingers al vaag te zien zijn. Voor de tenen moeten we nog een weekje wachten. Aan het eind van deze week meet je kindje 2,5 cm en weegt het ongeveer 1 gram. 

Volgende week wordt het tijd voor een nieuwe controle. Je kindje wordt dan onder de loep genomen om eventuele afwijkingen op te sporen. Je kan er alles over lezen in week 8.