Zwanger week 5

Week 5

Een drukte van jewelste!

De eerste 2 maanden is je baby druk in de weer en wisselt hij voortdurend van gedaante. Dat maakt hem zo kwetsbaar. Al van bij het begin van de 2de maand is het dan ook belangrijk dat jij zo gezond mogelijk leeft en eet. In het begin van de zwangerschap is het gevaar op het ontstaan van misvormingen het grootst. Het is immers in deze periode dat het embryo de voornaamste organen, zoals de hersenen, vormt. 

Mama: stap voor stap 

De dokter/verloskundige, mijn beste vriend(in) 

Als je weet dat je zwanger bent, maak je best zo snel mogelijk een afspraak met de arts. Die kan vaststellen hoe lang je al zwanger bent. Dit eerste bezoek is overigens van belang om contact te leggen en mekaar te leren kennen. Vertrouwen in de persoon die je zwangerschap begeleidt, is belangrijk want het moet iemand zijn die je emoties begrijpt en aan wie je gemakkelijk vragen stelt. Naast een gynaecologisch onderzoek, voert de dokter ook een algemeen en bloed- en urineonderzoek uit. 

Spiegeltje aan de wand 

Zodra een vrouw weet dat ze zwanger is, wordt ook de spiegel haar beste vriend. Toch is er aan je buik nog niks te merken. Het is echter niet zo'n gekke gedachte om je lichaam in de spiegel te bewonderen. Je lichaam voedt immer het embryo, slechts enkele cellen groot, om 40 weken later een gezonde baby te baren.

Uiterlijk merk je dat je borsten niet alleen zwaarder worden, maar ook dat de tepel meer vooruit komt en dat de talgklieren rond de tepelhof duidelijker zichtbaar worden. Voor al deze veranderingen heeft je lichaam extra energie nodig. Het gaat 40% meer bloed produceren waardoor je nieren veel intensiever moeten werken. Je hart gaat gemiddeld 15 slagen extra per minuut kloppen en bij elke ademhaling adem je tot 15% meer lucht in.

Hoe groeit mijn baby? 

Het embryo wordt zichtbaar 

Aan het eind van deze week heeft je baby zijn lengte verdubbeld en meet zo'n 10 mm. Het embryootje met zenuwbuis krijgt nu een hoofd met 2 uitstulpingen die later de grote hersenen worden en 3 kleine uitstulpingen die tot andere belangrijke hersendelen uitgroeien. Het hoofdje is erg groot in verhouding tot de romp en neemt 1/3 in van het totale embryo. Er zijn nog geen schedelbeenderen en dus zou je recht op de hersenen in wording kunnen kijken. Verder is er aan het eind van deze week ook al een begin van de armpjes te zien, ze lijken wel rechtstreeks aan de romp vast te zitten. Van voeten is er nog geen spoor. Wel heeft het embryo een staart die later zal verdwijnen. 

maand 2

Het embryo krijgt bloedlichaampjes 

Daarnaast ontwikkelen zich ook al de voorlopers van bloedlichaampjes. Ze liggen in groepjes bijeen en worden bloedeilandjes genoemd. De bloedeilandjes verbinden zich tot een netwerk van bloedvaatjes dat de dooierzak met de placenta of moederkoek verbindt. Daar bestaat immers een uitwisseling tussen de bloedvaten van de baby en het bloed van de moeder, maar er bestaat geen rechtstreekse verbinding tussen de 2 bloedsomlopen.


Beiden worden door een vlies gescheiden. Het embryo neemt voedingsstoffen, zoals zuurstof, op uit de placenta via een hechtsteel, de latere navelstreng. De placenta fungeert ook als filter om het embryo te beschermen. Veel geneesmiddelen kunnen niet door die barrière, sommige wel en die kunnen de vrucht beschadigen. 

Volgende week kan je lezen hoe het embryo een kindje wordt met een kloppend hartje en een ruggengraat. We stellen dan ook de vraag hoe deze ontwikkeling ook je omgeving beïnvloedt.