Zwanger week 9

Week 9

Er komt beweging in 

We staan nu aan het begin van de 3de maand, 7 weken na de 1ste dag van je laatste menstruatie. De voorbije weken maakte de vrucht een razendsnelle ontwikkeling door van eicel tot embryo. De komende weken en maanden worden geen nieuwe organen meer aangemaakt, maar groeien ze steeds verder uit. Het embryo begint vanaf nu meer te bewegen, zonder dat je het voelt. En beweeglijk ben je best ook zelf. Vooral tijdens de eerste en laatste maanden van de zwangerschap is het belangrijk fit te blijven. 

Mama: stap voor stap 

Sporten of niet? 

Sporten bevordert de bloeddoorstroming en je conditie. Met bijna alle sporten kun je nog tot en met de 4de maand van je zwangerschap doorgaan. Het is wel aan te raden om ze wat minder intensief te beoefenen. Zwemmen is bijzonder geschikt tijdens je zwangerschap. De gewichtsloze toestand van je lichaam in het water laat je niet alleen toe om je spieren te oefenen, maar daarbij ook je rug te ontlasten

Werken of niet?

In de eerste maanden is het aangewezen om geen zware lasten te tillen of te slepen. Ben je van plan te verhuizen? Dan wacht je beter tot de 4de of 5de maand. Het huishoudelijk werk zal je wel op een andere manier moeten organiseren, zeker als je buitenshuis blijft werken. Of je verder blijft werken of niet hangt van de arbeidsomstandigheden af. Een beroep met zware lichamelijke inspanningen, met giftige stoffen of blootstelling aan stralingen, is gevaarlijk voor de baby. 

Hoe groeit mijn baby? 

Geen kikkervisje meer 

In de 3de maand maakt je baby een grote vooruitgang. Je kindje groeit 1 cm per week en krijgt steeds meer menselijke vormen. Het gezichtje vertoont steeds duidelijker trekken en het vruchtje krijgt nu ook knieën, ellebogen, schouders en heupen waardoor het kikkervisachtige volledig verdwijnt. Het hoofdje heeft zich nog wat meer opgetild. De ogen die eerst wijd uit mekaar stonden aan beide kanten van het gelaat gaan meer naar voor verschuiven. Ook de lippen tekenen zich nu steeds duidelijker af en de oren lijken twee kleine spleetjes. 

Ademen en eten uit één darm 

Verder worden het spijsverterings- en ademhalingsstelsel aangelegd. De spijsverteringsorganen zijn ontstaan uit het binnenste kiemblad dat in de dooierzak uitmondt. Langs 1 kant werd een primitieve darm gevormd die uit 3 delen bestaat. Het middelste deel groeit uit tot maag, lever, galblaas en alvleesklier en blijft in verbinding staan met de dooierzak. 

Het achterste deel van de darm wordt de dikke darm en anus. Het voorste stuk vormt de keelholte waaruit de longen groeien. Vanuit een uitstulping die naar onder groeit, ontstaat de luchtpijp die dan verder tot longblaasjes vertakt. Ter hoogte van de verbinding met de primitieve (slok)darm ontstaat ook een klepje. Als dit strottenklepje na de geboorte niet goed functioneert, komt er voedsel in de luchtpijp met een stevige hoestbui als gevolg. 

Tot op dit moment ontwikkelt je kindje onafhankelijk van het geslacht. Pas in week 10 worden samen met het urinestelsel ook de geslachtsorganen gevormd. Het wordt dan duidelijk of je een jongen of meisje verwacht.