Zwanger week 1-4
Week 1 t/m 4
Er groeit nieuw leven!
Je bent zwanger. Je hebt er lang naar verlangd of misschien ook niet. Hoe dan ook, je zal ontdekken dat zwanger zijn een unieke belevenis is. Ben je voor het eerst zwanger, dan begeef je je een beetje op onbekend terrein. Het is dan ook normaal dat je met vragen zit en wilt begrijpen wat er zich in je lichaam afspeelt. Maar laten we bij het begin starten.
Mama: stap voor stap
Wanneer werd ik zwanger?
Algemeen wordt aangenomen dat de zwangerschap ingaat in de periode dat je menstruatie uitblijft, meer bepaald de eerste dag van de laatste menstruatie. Het ogenblik waarop een eicel bevrucht wordt, hangt van de menstruatiecyclus af. Van de 1ste tot de 14de dag rijpt in de eierstokken een eicel, die komt rond de 14de dag vrij. De zaadcellen krijgen na deze eisprong gedurende 12 tot 24 uur de tijd om de eicel te bevruchten. Bij die bevruchting staat meteen ook het geslacht vast.
Intuïtie of test?
Voordat een test je kan vertellen of je zwanger bent, verandert de kleur van je baarmoedermond van rozerood naar blauwachtig. Ook de schaamlippen verdikken wat en de vaginale afscheiding verhoogt. Soms kan misselijkheid, naast het uitblijven van de menstruatie, het eerste teken zijn dat je zwanger bent. Een ander opmerkelijk signaal kunnen je borsten geven. In de periode van de eisprong kunnen die immers gespannen zijn en kan je ook plotseling het verlangen krijgen om te vrijen.
Om twijfel weg te nemen, kan je een eenvoudige urinetest bij de apotheker of in de supermarkt kopen. Deze test kan je wel nog niks over het geslacht onthullen. Dat kan pas vanaf de vierde of vijfde maand via een echografie worden bepaald.
Hoe groeit mijn baby?
En de winnaar is…
Als één van de 300 miljoen zaadcellen de wedren naar de eicel heeft gewonnen, verandert de samenstelling van de celwand zodat er geen andere zaadcel meer binnen kan. Een halfuur later is de eicel met de zaadcel versmolten en is de cel slechts een speldenkop groot: ongeveer 1/10 van een mm.
Begin maand 1
Zo’n 30 uur na de bevruchting deelt de eicel zich voor het eerst in 2 en verplaatst ze zich langzaam naar de baarmoeder. Tien uur later zijn er al 4 cellen en zo’n 4 dagen later 12 tot 16 cellen. Dit is het moerbeistadium. Na 6 dagen zoekt de bevruchte cel, met 150 cellen, een nestje in de baarmoederwand. Eens ingenesteld zendt zij hormoonsignalen uit nog voor het tijdstip van de verwachte menstruatie.
Van eicel tot embryo
Uit de cellen van het vruchtje ontwikkelen zich 3 kiembladen. Het is precies hieruit dat de volledige baby groeit. Het buitenste kiemblad evolueert tot opperhuid, zenuwen, hersenen en ruggenmerg. Uit het middelste kiemblad ontspruiten de spieren, het beender- en bindweefsel en de bloed- en lymfevaten. Het binnenste kiemblad zorgt ten slotte voor het darmkanaal, de urinewegen en de longen.
Het embryo lijkt op het einde van de eerste maand op een komma met knopjes en meet al 0,4 cm. Het zweeft in het vruchtwater en is verbonden met de zich ontwikkelende navelstreng. Hoe deze komma een hoofdje en bloedcellen krijgt en hoe je lichaam zich aan deze nieuwe ontwikkelingen aanpast, lees je in week 5