Zwanger week 10
Week 10
Wordt het een zoon of dochter?
Of je binnen 30 weken een jongen of meisje op de wereld zet, wordt omstreeks deze periode fysiek duidelijk. Hoewel het geslacht al van bij de bevruchting vaststaat, worden nu pas de geslachtsorganen ontwikkeld samen met het urinestelsel. Hoe het met je eigen fysiek staat, hangt deels van jezelf af. Zoals we vorige week al stelden, is voldoende beweging belangrijk.
Mama: stap voor stap
Onder druk
Als je voldoende beweegt, kan je ook het ontstaan van spataders tegengaan. Vooral in de eerste 3 maanden heeft de zwangerschap er een belangrijke invloed op. Verschillende factoren werken dit in de hand. De eerste boosdoener is het hormoon progesteron dat de bloedvatenwand slapper maakt. De druk van je baarmoeder op de bloedvaten in je onderbuik bevordert verder het ontstaan van spataders. Gepast schoeisel, niet te lang in dezelfde houding staan of zitten en het voeteinde van je bed iets hoger zetten, zijn slechts enkele remedies.
Tepels harden
Je zal verder ook gewaarworden dat het pijnlijke gevoel in je borsten in deze periode afneemt. De verhoogde gevoeligheid van de tepels kan wel nog aanhouden. Toch is het nu al belangrijk om ze te harden als je overweegt om borstvoeding te geven. Af en toe zonder beha lopen, elke dag met koud water wassen en met een harde handdoek afdrogen kan helpen. Het gebied rond de tepelhof krijgt ook een donkerder bruine kleur met kleine pukkeltjes. Het zijn vetkliertjes die de tepel soepel houden waardoor kloofjes worden vermeden.
Hoe groeit mijn baby?
Een ingewikkeld buizensysteem
Deze periode krijgt je baby er een vitaal stelsel bij: het urinestelsel. Dit ontwikkelt zich in nauwe samenhang met de geslachtsorganen want ze groeien allebei vanuit het middelste kiemblad. Het uitscheidingsstelsel ontstaat uit een plooi in de achterwand van de buikholte.
Van hieruit wordt een ingewikkeld buizensysteem gevormd. Uit deze buizen groeien dan de nieren en het afvoerstelsel. Tot aan de blaas zijn deze organen, of het nu een jongen of een meisje wordt, identiek. Bij een meisje komt de urinebuis naar buiten, volledig gescheiden van de vagina. Bij een jongen loopt het laatste deel van de urinebuis gemeenschappelijk met de penis.
Jongen of meisje?
Hoewel het geslacht al van bij het prille begin bepaald is, zien jongens en meisjes er tijdens de eerste 2 maanden van hun ontwikkeling helemaal hetzelfde uit. Allebei hebben ze een spleetje met een knopje en aan weerszijden langgerekte verdikkingen.
De hormonen bepalen dan dat het knopje bij meisjes tot een clitoris groeit met aan weerszijden de schaamlippen. Bij jongens wordt het knopje een penis en de verdikkingen groeien samen tot een balzak. Net zoals de primitieve eierstokken van een meisje, groeien de teelballen van een jongen aanvankelijk in de buikholte. Pas tegen het eind van de ontwikkeling zakken die uit de buik.
Begonnen de zenuwcellen in de hersenen rond week 7 al contact te zoeken, dan zullen we zien dat ze volgende week zich echt met mekaar verbinden. Dat is van belang want deze cellen zijn de basis voor het intellect van je kind. En terwijl je baby onvoelbaar beweegt, kan het zijn dat hij of zij je toch de eerste maanden wakker houdt.