Zwanger week 12
Week 12
De liefde groeit
Wellicht is het nog geen echte liefde die bij je kindje groeit, maar zijn hartje ontwikkelt zich wel en breidt zelfs uit van 1 naar 2 kamers. Andersom zal jouw liefde voor je kindje misschien wel aan het groeien zijn. Te meer omdat je eind deze week steeds minder misselijk, moe en bang wordt. Reden om te feesten? Voorzichtig maar, want je mag niet te snel te veel aankomen.
Mama: stap voor stap
Eten voor twee?
Vroeger werd wel eens gezegd dat als je zwanger bent, je voor 2 moet eten. Dit is echter een fabeltje. Het is beter om 2 keer zo gezond te eten. De algemene stelregel is dat je per maand ongeveer 1 kilo mag aankomen. Het kan al eens wat meer zijn, maar je mag aan het eind van de rit toch niet meer dan 12 kilo verzwaard zijn.
Wat je te veel eet wordt trouwens als vetweefsel opgeslagen. Het is wel zo dat je natuurlijk de behoefte moet dekken voor de groei van de placenta, foetus en borstklieren. Vanaf de tiende week hou je best rekening met een extra energiekost van 180 kcal per dag.
Wat staat er op het menu?
Het gaat niet zozeer om de hoeveelheid, zolang je maar evenwichtig eet. Naast 3 maaltijden mag je gerust nog 2 tussendoortjes nemen. Eet vooral op regelmatige tijdstippen en zorg ervoor dat het aantal eiwitten (10-15%), koolhydraten (50-55%) en vetten (30-35%) goed verdeeld is. Daarnaast hou je best de hoeveelheid calcium (melkproducten) , vitamine D (vis en eieren) en ijzer (vlees en vis) op peil. Het is ten slotte ook aan te raden om dagelijks 1 tot 1,5 liter water te drinken.
Hoe groeit mijn baby?
Het hart op de juiste plaats
Lange tijd huisde het hart van de baby in een uitstulping. Het palmde immers nogal veel plaats in het lichaampje van het embryo in. Ondertussen is het embryo een flinke foetus van zo'n 9 cm en 30 gram geworden en krijgt het hart ook de plaats die het verdient. In de loop van deze maand zijn er in het hartje een scheidingswand en hartkleppen bijgekomen. Het bestaat nu uit 4 delen: 2 kamers en 2 voorkamers of boezems. Door de navelstreng die ondertussen dikker en langer is geworden, pompt het hart ongeveer een kwart liter per minuut. Dit met een ritme van zo'n 150 slagen per minuut.
In beeld
Dankzij zogenaamde ultrasone geluidsapparatuur kan je ook het hartritme van je toekomstige baby beluisteren. Dat gebeurt via ultrageluidsgolven. Die zijn ongevaarlijk en niet door het menselijk oor hoorbaar. De golven kaatsen terug als ze een weefsel van andere dichtheid tegenkomen. Die echo's kunnen in beelden worden omgezet. Hoewel dit vanaf de 6de week kan, gebeurt dit onderzoek meestal in een later stadium om ook eventuele misvormingen op te sporen.
In deze periode test de foetus steeds meer zijn motoriek. Hij gaat de beentjes buigen en strekken, een vuistje maken en weer openen. Deze bewegingen die je op het scherm kan meevolgen, kan je echter nog niet voelen. Daarvoor moet je nog een maand wachten.
Hoewel beweeglijk, groeit je baby in alle stilte verder. Horen kan hij nog niet en jouw lichaam lijkt nu vrede te nemen met de nieuwe gast en heeft zich aan de zwangerschap aangepast. Volgende week start een nieuwe maand in je zwangerschap en zet je baby een nieuwe stap om een klein mensje te worden.