Zwanger week 20
Week 20
Schaapjes tellen?
Proficiat! Je bent nu in de helft van je zwangerschap. In theorie duurt een zwangerschap gerekend vanaf de laatste menstruatie immers 40 weken. Je baarmoeder komt al tot aan de navel, wat meteen ook betekent dat je kindje snel gegroeid is. De snelste groei is achter de rug en je baby neemt nu en dan de tijd om te verpozen. Voor jou zal het soms wat langer zoeken zijn naar dromenland.
Mama: stap voor stap
't Zandmannetje al gezien?
Vanaf de 5de maand valt je baby zo nu en dan in slaap. In het begin slaapt hij meestal niet op momenten dat jij wel wilt slapen. Een flinke schop van je wakkere baby, tintelingen in armen en benen en vaker moeten plassen, verhinderen en onderbreken soms je slaap. Je buik wordt wat dikker en begint in de weg te zitten. Op je rug liggen, leidt soms tot benauwdheid of veroorzaakt pijn in je rug. Het is daarom handiger om op je zij te liggen. Zo zakt je buik wat weg en verbetert de bevloeiing van je baby. De bloedvaten die de baarmoeder voeden hebben zo minder kans om dichtgedrukt te worden.
Pijnlijk, maar onschuldig
Andere boosdoeners die je soms de weg naar dromenland beletten, zijn kuitkrampen. Ze treden vooral 's nachts op. Het is een vrij pijnlijk, maar meestal ongevaarlijk verschijnsel. Spierkrampen kunnen het gevolg zijn van een tragere bloedcirculatie als je ligt, van een tekort aan calcium of van het babyhoofdje dat op bepaalde zenuwen drukt. De precieze oorzaak is nog niet helemaal achterhaald. Door je kuiten te rekken, kan de kramp verdwijnen. Een warme kruik tegen de kuiten helpt soms ook.
Hoe groeit mijn baby?
Staat zijn klokje al gelijk?
Nu je baby af en toe slaapt, bouwt hij ook een dag- en nachtritme op. Dat loopt niet altijd gelijk met dat van jou, want in zijn slaapkamertje schemert het de hele tijd, of het nu dag of nacht is. Het vruchtwater dempt immers samen met de wand van je buik en baarmoeder, het licht dat van buitenaf binnenkomt. Vooral in het begin is je baby soms in dromenland als jij wakker bent, of omgekeerd. Gaandeweg zal hij zijn biologische klok verzetten en zich aan jouw ritme aanpassen.
Horen, zien en voelen.
Als je baby wat meewerkt, en dus niet slaapt, kan je in deze 20ste week via een echografie het geslacht van je kindje bepalen. Met een stethoscoop kan je soms het hartje horen kloppen. Hoewel het hart vorige maand al een scheidingswand met 2 kamers en 2 boezems ontwikkelde, blijft er in de scheidingswand tussen de boezems een 'ovale opening'. Daardoor kan het bloed van de ene naar de andere boezem stromen zonder in de longen terecht te komen. Pas bij de geboorte sluit die opening zich.
Schoppen, drinken en slapen is alles wat je baby lijkt te doen. Toch is hij al vaardiger dan je denkt. Hoe vaardig hij is, wordt ook door de omgeving in en buiten de baarmoeder beïnvloed. De baarmoeder groeit trouwens nog steeds verder en rekt zowel je buik als je spieren uit waardoor je last van jeuk kan krijgen. In week 21 lees je er alles over.