Zwanger week 25
Week 25
Het staat nog niet op punt
Deze week groeit je baarmoeder veel en meet vanaf de schaamboog ongeveer 21 cm. Ook van opzij bekeken, word je duidelijk dikker. Sinds begin deze maand ben je wellicht 4 cm ronder. Moest je kindje nu geboren worden, heeft het toch al levenskansen.
Mama: stap voor stap
Voorbereiden en controleren
Je bent nu nog ongeveer 15 weken van de bevalling verwijderd. Wellicht zit je nog met heel wat vragen daaromtrent. Wie deze vragen het best kan beantwoorden, is je gynaecoloog of verloskundige. Het is trouwens tijd om naar een driewekelijkse controle over te schakelen. Heb je een partner neem hem dan eens mee, als aanstaande vader is zijn aanwezigheid bij de bevalling immers belangrijk. Hij kan trouwens actief meehelpen.
De borst of de fles?
Ondertussen maken ook je borsten zich klaar. Hoewel de melkklieren niet weten of je straks borstvoeding gaat geven of niet, gaan ze er toch van uit dat het borstvoeding wordt. De klieren worden in hoog tempo voller en groter en ook de druk neemt toe. Daardoor kan het zijn dat er wat lichtgele vloeistof uit de tepels komt. Dit is colostrum, een voorloper van melk. Heb je nogal veel afscheiding dan kan je een doekje of borstcompres in je beha dragen. Regelmatig met lauw of koud water afspoelen helpt ook.
Hoe groeit mijn baby?
Buik of couveuse?
Het is niet slecht om je nu al op de bevalling voor te bereiden, want je kindje zou er wel eens vroeger bij kunnen zijn dan verwacht. Dankzij nieuwe technieken en behandelingsmethodes, medicijnen en monitors heeft je baby in dit stadium overigens al overlevingskansen. Hij weegt nu zo'n 800 gram en meet ongeveer 33 cm. Het zou wel moeilijk zijn om nu geboren te worden en te overleven. Een verplicht verblijf van enkele maanden in de couveuse staan hem dan te wachten.
Nog niet opgewassen
Hoewel de foetus er dus al helemaal als een kleine baby uitziet, is hij nog niet echt tegen het leven buiten de baarmoeder opgewassen. Zijn schedeltje is nog te broos en de longetjes zijn pas aan het eind van de 8ste maand voldoende klaar om te functioneren. Ook zijn afweersysteem staat nog niet op punt. Bovendien is hij nog wat klein qua lengte en gewicht, maar dat is ook in de 7de maand nog zo.
Vanaf deze periode kan je soms het gevoel hebben dat je weeën krijgt. Wellicht zijn het Braxton-Hicks contracties. Je baarmoeder trekt zich samen tot een grote bal. Je kan dit voelen als de arts je buik onderzoekt of je baby flink schopt. Volgende week bereiken je baby's longetjes een belangrijk stadium.