Zwanger week 26

Week 26


Het wordt adembenemend!

Met deze 26ste week staan we aan het einde van het 2de trimester en gaan we de 7de maand van je zwangerschap in. Het komt nu steeds vaker voor dat de baarmoeder zich samentrekt tot een bal. In die 'harde buik' groeit, maar vooral verzwaart, je baby. Hij weegt nu al 910 gram. Het wordt ook tijd om zijn ademhalingssysteem uit te bouwen.

Mama: stap voor stap

Harde buik

Je baarmoeder meet nu ongeveer 22 cm en komt al tot zo'n 6 cm boven je navel uit. Je zal merken dat deze elke week met 1 centimeter groeit. Ondertussen oefent deze grootste spier in je lichaam zich op de naderende bevalling en balt samen. Omdat je buik bij die samentrekkingen heel hard wordt, spreekt men over 'harde buiken' of ook wel de Braxton-Hicks contracties. Het zijn geen echte weeën, maar een reactie op een aanraking van buitenaf, zoals de dokter die je buik onderzoekt, of van binnenuit, zoals je baby die een schop geeft. Harde buiken zijn meestal pijnloos en onschadelijk.

Actieve buik 

Er zit dus leven in je buik. Zijn het geen contracties, dan is het wel je baby. Als je je hand op je buik legt en hem voelt bewegen, ben je meestal gerustgesteld. Toch zijn er minder actieve momenten. Hoe vaak een baby beweegt, verschilt van baby tot baby en van moment tot moment. Bij twijfel kan je de bewegingen tellen en dat telkens op een vast moment van de dag. Beweegt hij steeds minder, dan ga je best bij je dokter langs om zijn hartslag te laten bestuderen. 

Hoe groeit mijn baby?

Ritmiek of aritmie?

Tijdens het luisteren naar de hartslag van je baby heb je misschien gemerkt dat het hartje soms een tel oversloeg. Een onregelmatige hartslag of aritmie is niet ongewoon bij een foetus. Naarmate het hartje zich verder ontwikkelt, verdwijnen die onregelmatigheden meestal. Ontdek je de aritmie voor de weeën en de bevalling, dan wordt zijn hartslag tijdens de bevalling in het oog gehouden op een monitor. Blijft ook na de bevalling de hartslag onregelmatig, dan is een aangepaste behandeling nodig. 

Nog even de adem inhouden!

Naast het hart is ook de ademhaling belangrijk. Rond deze periode bereiken overigens de longetjes van je baby een vitaal stadium in hun ontwikkeling. Het duurt nog wel tot het einde van de 8ste maand voor ze met een grote kans op slagen hun functie aankunnen. Daardoor komt het dat prematuurtjes ademhalingsproblemen hebben. De longen zijn immers niet volgroeid en dus kan de baby niet zelfstandig ademen. Om dat te kunnen moet er een bepaalde stof (surfactant) in de longetjes aanwezig zijn. Bij prematuren is die stof er niet, maar kan die wel ter ondersteuning door de kinderarts rechtstreeks in de longen worden ingebracht. 

Je baby is nu echt flink op weg om ook tegen de buitenwereld opgewassen te zijn. Hij kan schoppen, slapen, slikken, voelen en horen. Hoe gezellig het daar binnen ook is, binnenkort trekt hij toch de wijde wereld in. Hij zal zijn ogen nogal opentrekken en dat is precies wat hij volgende week zal doen. Ook jij opent best je ogen, want je evenwichtsgevoel verandert naarmate je dikker wordt, met valpartijen tot gevolg.