Zwanger week 28
Week 28
Het begint te wegen
Rond deze 28ste week weegt je baby al meer dan 1 kg en ook jij bent wellicht al 7 tot 11 kg aangekomen. Dit gewicht meedragen kan op je voeten en enkels beginnen wegen. Deze gewichtsstijging wordt mee bepaald door je steeds groeiende moederkoek. Doorheen deze moederkoek krijgt je baby heel wat afweerstoffen uit jouw bloed.
Mama: stap voor stap
Teveel vocht?
Naarmate de zwangerschap vordert en je zwaarder wordt, neemt de druk op de aderen in je benen toe. Daardoor wordt vocht opgestapeld en krijg je dikke voeten en gezwollen enkels. In de loop van de dag neemt de zwelling meestal toe. 's Nachts komt het vocht dan opnieuw in het bloed terecht en wordt het door de nieren uitgescheiden. Tegen de ochtend is de zwelling normaal verdwenen. Meestal moet je je geen zorgen maken. Stijgt ook je bloeddruk of zit er eiwit in je urine, dan kan je best de dokter raadplegen want dit kan op zwangerschapsvergiftiging of pre-eclampsie wijzen.
Zonder zout!
Het is dus van belang om je gewicht en bloeddruk gedurende de zwangerschap in de gaten te houden. Extra gewichtstoename kan immers het gevolg zijn van een zwangerschapsvergiftiging, waardoor je meer vocht vasthoudt. Je kan er dan pafferig en opgeblazen uitzien. Zoute nootjes, chips of voedsel uit blik werken dit nog meer in de hand. Beperk dus het natriumgebruik tot 3 gram per dag.
Hoe groeit mijn baby?
Hij leert zich te weren
Op zo'n 10 weken tijd is je baby's gewicht vertienvoudigd. De jongste 4 weken is zijn gewicht verdubbeld en groeit hij erg snel. In zijn ontwikkeling speelt de moederkoek een cruciale rol die zelfs tot een half jaar na de geboorte te merken is. Via de placenta haalt je baby immers afweerstoffen uit jouw bloed. Na de geboorte blijven die nog een tijdje in zijn bloed. Zo beschermt hij zich tegen ziektes zoals mazelen, rodehond, kinkhoest, bof en kinderverlamming. Geef je borstvoeding, dan neemt hij ook via die weg nog antistoffen op.
Tegenstrijdig?
Het kan ook gebeuren dat je baby schadelijke antilichamen opneemt via de placenta. Dat is soms het geval wanneer jij resusnegatief bent en hij resuspositief. Dan maakt je bloed antistoffen aan die zijn resuspositieve bloedcellen aanvallen. Als dat gebeurt, kan je baby al in de baarmoeder aan bloedarmoede lijden. Gelukkig is dit te voorkomen door het toedienen van antistoffen (RhoGAM). Indien nodig krijg je deze stof toegediend.
Aan de placenta zit ook de levenslijn of navelstreng van je baby vast. Die bereikt volgende week een eindpunt in zijn ontwikkeling. Bij jou kan het zijn dat de placenta bloedverlies veroorzaakt. In de 2de helft van de zwangerschap ligt die soms laag of voor de opening van de baarmoeder. Ongewild kan je ook urine verliezen, maar dat is veel onschuldiger.