Zwanger week 32

Week 32

Het wordt fantastisch!

We zijn nu nog ongeveer 8 weken van de bevalling verwijderd. Weet je al voldoende van de bevalling zelf af? Het wordt hoogtijd om aan de dokter/verloskundige vragen te stellen. Die zal je vanaf nu iedere 2 weken op visite verwachten. Hij/zij zal wellicht een echografie uitvoeren om na te gaan of alles in orde blijft met je baby. Deze ziet er trouwens al een heel pak knapper uit. 

Mama: stap voor stap

Waar of niet waar?

Vanuit je omgeving heb je wellicht al heel wat verhalen over bevallingen opgevangen. Je buurvrouw, vriendin of collega kennen de meest fantastische verhalen over bevallingen van anderen. Laat je daardoor niet van de wijs brengen, maar spreek erover met je dokter. Deze beschikt over genuanceerde informatie. Vanaf deze 32ste week zal je hem trouwens steeds vaker zien. Eerst tweewekelijks en volgende maand zelfs iedere week. Rond deze tijd kan de dokter wellicht ook voelen hoe je baby ligt. Een echografie biedt zo nodig meer duidelijkheid. 

Lavement of niet?

Bij de dokter/verloskundige kan je ook naar bepaalde routinehandelingen rond de bevalling vragen, zoals bijvoorbeeld de noodzaak van een lavement. Vroeger was dit de regel, nu heb je veeleer de keuze. Een lavement beperkt nochtans de ontlasting tijdens de bevalling. Dit kan aangenamer voor je zijn en misschien kan je zo de kans op infecties verkleinen. Een lavement na de bevalling zorgt ervoor dat je even niet naar het toilet hoeft. 

Hoe groeit mijn baby?

Hij maakt zich op

Tegenover vorige week is je baby zo'n 200 gram verdikt, hij weegt nu ongeveer 1800 gram. Hij is ook 2 cm gegroeid en meet nu 42 cm. Hij heeft ondertussen de smaak te pakken gekregen en is zijn rondingen wat aan het bijwerken. Met nog meer vetweefsel. Zijn huidje wordt mooi opgespannen zodat zijn rimpels verdwijnen. Hij maakt zich dus langzaam maar zeker op vooraleer hij de buitenwereld begroet. 

Hij wordt vetter

Niet alleen zijn huidje is vetter geworden, maar ook in zijn longetjes is er een vetachtige stof (surfactant) vrijgekomen. Die stof zorgt ervoor dat de longblaasjes open blijven en moet hem binnenkort toelaten zelfstandig in open lucht te ademen. Het ontbreken van surfactant is ook de reden waarom kindjes die te vroeg worden geboren met ademhalingsproblemen kampen. 

De laatste weken stijgt vooral het gewicht van je baby en daarmee ook dat van jou. Daardoor wordt jouw buik steeds ronder. Je gaat wat beginnen waggelen. Dit komt omdat je bekkenbeenderen losser komen tegenover mekaar. Dit is handig tijdens de bevalling want zo kan het wat uitzetten en zich aan het hoofdje van je baby aanpassen. Zijn schedeltje is trouwens ook flexibel. Meer daarover in week 33.