Zwanger week 38
Week 38
Het wordt hoogtijd!
Het einde van je zwangerschap komt nu heel nabij. Word je ongeduldig om je kindje te leren kennen? Of word je eerder bang bij de gedachte te moeten bevallen? Beide gevoelens steken wellicht afwisselend de kop op, dat is heel normaal. Je kindje zelf maakt zich geen zorgen, maar is klaar voor de grote dag. Zijn donsje en witte antirimpelcrème zijn nu bijna helemaal verdwenen.
Mama: stap voor stap
De euforie voorbij?
In verwachting zijn gaat gepaard met ups en downs. Na de eerste euforie, volgen de kwaaltjes. Op een ander moment ben je dan weer blij om je baby te voelen. Nu loopt je zwangerschap op zijn einde. Misschien heeft het voor jou wel lang genoeg geduurd en hunker je in het geheim ook naar je jeansbroek, hoge hakken of strakke rok. Of misschien ben je bevreesd de bevalling niet aan te kunnen, ben je bang van de pijn, uitputting of van het inscheuren en inknippen. Daar bovenop komt soms nog de spijt om de unieke en geborgen band met je baby in je buik te moeten opgeven. Deze gevoelens zijn heel normaal. Blijf er niet mee zitten, praat er over.
Water gebroken?
Misschien vraag je je ook wel af hoe je gaat merken dat je 'water' is gebroken. Meestal kondigt zich dat aan met een golf van vruchtwater die uit je vagina stroomt, gevolgd door een niet tegen te houden sijpeling. Vruchtwater is meestal helder van kleur en flets van geur, maar kan ook bloederig, geel of groen zijn. Als je vruchtvliezen zijn gebroken, verwittig je best de dokter/verloskundige, die bijkomende tests kan uitvoeren. Zo is er de pH-test waarbij vruchtwater op een teststrookje niet-zuur verkleurt. Daarnaast is er de varentest. Onder de microscoop vertoont vruchtwater een varenbladpatroon.
Hoe groeit mijn baby?
Grote opmaak
Op dit moment weegt je baby zo'n 3100 gram en meet hij 47 cm. Zijn tijd is bijna gekomen en het is dus hoogtijd voor een grote opsmukbeurt. De donzige lanugohaartjes die voordien zijn hele lichaampje bedekten, zijn rond deze tijd bijna helemaal verdwenen. Alleen in de oksels, liezen en andere huidplooitjes blijven er nog wat donsjes over. De huidsmeer die zijn huidje beschermde, wordt nu ook gedeeltelijk afgescheiden en drijft in het vruchtwater als vernixvlokjes.
Hij is klaar!
Begonnen in week 23, maar nu zijn de vingernagels de vingertopjes bedekt, dan zijn ze ondertussen volgroeid. Meer nog, zijn nageltjes zijn nu al zo lang, stevig en scherp, dat hij zich zou kunnen krabben en kwetsen. Het wordt overigens hoogtijd om geboren te worden, want je baby is volledig klaar. Zo'n 280 dagen na de bevruchting heeft de eicel een lange weg afgelegd van embryo tot 'volwassen' foetus. Nu is zijn ontwikkeling eindelijk voltooid.
Je baby kan nu op elk moment geboren worden. Het is wachten op het startsignaal. Hoe je kan weten dat de weeën de bevalling inleiden, lees je in week 39. Vanaf dan ben je uitgeteld.