Zwanger week 39

Week 39

Het grote moment

Het wordt spannend, want vanaf nu kan de bevalling elk moment doorzetten. Het eerste signaal is meestal het verliezen van de slijmprop. Als daarna het vruchtwater breekt of de weeën mekaar steeds sneller opvolgen en goed voelbaar worden, is het grote moment aangebroken. Na wat gewriemel en meer, wordt je baby eindelijk uit zijn benarde positie bevrijd.

Mama: stap voor stap

Is het tijd? 

Het is nu nog een kwestie van dagen of uren vooraleer je kindje wordt geboren. Wellicht vraag je je af wanneer het tijd is om naar de kraamkliniek te gaan of de verloskundige te bellen. Doorgaans zijn er drie aanwijzingen. Zo is er het opkomen van de weeën, hoewel dit niet altijd gemakkelijk te herkennen of betrouwbaar is. 

Ook tijdens je zwangerschap had je immers al weeën of harde buiken. Dat waren de voorweeën. De echte weeën komen regelmatig, eerst om de 10 minuten, dan iedere 5 minuten en ten slotte om de 2 minuten. Ze beginnen meestal zachtjes en nemen daarna in kracht toe. Rond de geboorte kun je 3 soorten weeën onderscheiden: de ontsluitings-, pers- en nageboorteweeën. 

Tekenen 

Een ander voorteken is het verliezen van de slijmprop die de baarmoedermond afsloot. De prop bood extra bescherming aan je baby en de vruchtvliezen. Bij het loskomen van de prop verlies je meestal wat bloederig slijm. Dit wordt 'tekenen' genoemd. Je moet echter niet meteen naar het ziekenhuis rennen, want het kan nog even duren vooraleer de weeën op gang komen. Pas als de weeën regelmatig doorzetten of je vruchtwater breekt, is het tijd om naar het ziekenhuis te gaan. Dan is er geen bescherming meer en stijgt de kans op infecties. Meestal begint de bevalling spontaan binnen de 24 uur na het breken van de vliezen. 

Hoe groeit mijn baby? 

Het wordt wachten 

Tot op het laatste moment wordt je baby zwaarder. Hij weegt nu gemiddeld 3250 gram en is ongeveer 48 cm lang. Zijn ruimte in je baarmoeder is al een tijdje heel erg beperkt geworden en grote bewegingen waren er de laatste weken niet meer bij. Gedurende die periode deed hij extra krachten op. Al zijn organen zijn ondertussen ontwikkeld en zitten op de juiste plaats. Hopelijk met zijn hoofdje in het bekken, wacht hij het grote ogenblik af.

Wie geeft het startsein? 

Het is niet duidelijk wie het sein geeft dat het geboorteproces kan beginnen. Volgens sommige onderzoekers is het je baby zelf. Als zijn ontwikkeling voltooid is, zou hij door een hormoon via de placenta en aan jouw baarmoeder een signaal geven. Bij de meeste kinderen gebeurt dit rond de 266ste dag na de bevruchting, dit betekent dus 280 dagen na de eerste dag van de laatste menstruatie, tenminste als die regelmatig om de 28 dagen kwam. 

We staan nu aan het einde van de 9de maand. De geboorte van je kindje kan niet lang meer op zich laten wachten. Ga je wat over de uitgerekende datum, sla dan niet in paniek. De periode van 40 weken is slechts een gemiddelde. Een geboorte tussen de 38ste en 42ste week wordt als normaal beschouwd. Pas daarna wordt besloten de bevalling in te leiden. Hoe een bevalling verloopt, kun je lezen in week 40.