Zwanger week 6
Week 6
Het bruist van het leven
Elke dag gebeurt er veel in de ontwikkeling van het embryo. Nauwelijks 4 weken na de bevruchting heeft de eicel al wat meer de vorm van een menselijk wezentje aangenomen, met handjes en een ruggengraat. De cellen bruisen gewoon van energie en deze week begint ook het hartje te kloppen. Kortom het embryo is voortdurend in beweging.
Mama: stap voor stap
Kleine ongemakjes
Deze week verandert je lichaam uitwendig niet veel in vergelijking met vorige week. Je borsten worden groter en bereiden zich voor om melk te geven. Gaandeweg wordt er immers nieuw weefsel gevormd en de grotere bloedtoevoer verwijdt de bestaande melkgangen. Soms voel je pijnlijke steken en soms is het een prettig en zelfs erotisch gevoel.
Een ander ongemakje dat zich vooral tijdens de eerste maanden van de zwangerschap manifesteert is de druk op je blaas. Het is je baarmoeder die deze druk uitoefent doordat ze nog steeds in je bekken groeit. Dit blijft de komende 6 weken zo. Hierdoor kan het gebeuren dat je soms wel tot 4 keer per nacht uit je bed moet om te plassen. Na 2 maanden is de baarmoeder zo groot als een sinaasappel.
Samen in verwachting
Het embryo verandert voortdurend en ook jouw lichaam wijzigt zich. Stilaan dringt het tot je door dat er in jouw lichaam nieuw leven groeit. Je bent vaker moe, misselijk en je hebt soms helemaal geen zin om te vrijen of juist heel sterk. Dit is echter niet evident voor je omgeving. Je partner ontdekt elementen in je vrouw-zijn die hij voordien niet kende.
Terwijl jij je op het moederschap voorbereidt, heeft hij misschien de neiging een afwachtende houding aan te nemen. Dit hoeft nochtans niet zo te zijn. Met wederzijds begrip kan je samen van een zwangerschap genieten. Is dit niet je eerste zwangerschap? Dan is het ook voor je kinderen niet gemakkelijk om ineens broer of zus te worden.
Hoe groeit mijn baby?
Op de tast
Deze week krijgen de borstkas, de buikholte en het hoofdje hun vorm. Het hoofdje kan je nu beter van de rest van het lichaam onderscheiden. Je baby krijgt nu al een nek en zelfs ogen. De handjes vormen zich eerst. Ze hebben echter nog veel weg van platte peddeltjes.
Uit een blaasje vlak onder het huidoppervlak groeit een oogje. Het maakt een instulping naar binnen in de vorm van een beker. Het huidoppervlak wordt het netvlies en binnen de beker vormen de huidcellen de lens en het hoornvlies. Aan de voorkant groeit vanaf de zijkanten de iris. De oogleden vormen zich in een later stadium. Het is niet gekend of het embryo al in de baarmoeder kan zien, het zou wel gevoelig zijn voor licht.
Een hart voor je kind
Door de dunne huid van het embryo kan je het ruggenmerg al zien, maar van een verbeend skelet is nog geen sprake. Tijdens deze week worden 32 tot 34 wervels van de ruggengraat opgebouwd. Vanuit die wervels groeien beenbogen naar achteren die het ruggenmerg omsluiten. Ter hoogte van de borstkas groeien 12 horizontale staafjes die later ribben vormen.
Niet alleen het skelet ontwikkelt zich vanuit het middelste kiemblad, maar ook het hartje. Dit bestaat uit 1 kamer en 4 holtes. Omdat het nu nog zoveel plaats inneemt, huist dit vitale orgaan in een kleine uitstulping. En vitaal mogen we letterlijk nemen. Het embryonale hartje klopt immers 140 tot 150 slagen per minuut, dubbel zo snel als dat van jou.
Hoewel het embryo hard werkt om een stevige foetus te worden, moet het nog een lange weg afleggen. De ruggengraat is er al, de ledematen ontwikkelen zich snel daarna. Volgende week lees je hoe deze zich steeds sterker beginnen af te tekenen en gaan we ook in op enkele kwaaltjes die je de eerste 3 maanden parten kunnen spelen.