Zwanger week 8
Week 8
Het wordt al een kindje
In de loop van deze week nadert het embryo een belangrijk punt in zijn evolutie. Het ontwerp is klaar en alle organen zijn aangelegd. Je baby moet zich nu vooral verder verfijnen. In deze 2demaand van de zwangerschap wordt overigens de kans op misvormingen en miskramen kleiner. Een echoscopie speelt hierin een belangrijke rol.
Mama: stap voor stap
Tijd voor controle
Is de ontwikkeling van het embryo tot nu toe vrij rimpelloos verlopen? Het gevaar voor misvormingen is nog niet geweken, maar wel kleiner. Loop je in de 1ste maand ziektes zoals rubella of rodehond op, dan heeft je kindje 40 tot 60% risico op misvormingen. In de 2de maand daalt dit al tot 30% en in de 3de en 4de maand is dit nog maar 10%. Aan het eind van deze 2demaand, dringt een nieuw onderzoek zich op. In het begin wordt iedere 4 weken een zwangerschapscontrole uitgevoerd. Naarmate de zwangerschap vordert, zal dit regelmatiger gebeuren.
Afwijkingen opsporen
Om misvormingen te kunnen opsporen speelt een echoscopie al vanaf zeer vroeg in de zwangerschap een belangrijke rol. Onhoorbare golven worden door de weefsels teruggekaatst (echo) en in beelden omgezet. Via dit onderzoek kan je echter niet alle afwijkingen zoals mongolisme opsporen. Naarmate je ouder wordt, verhoogt wel de kans op bepaalde afwijkingen. Wie een verhoogd risico loopt op miskramen, ontsnapt aan een echoscopie.
Hoe groeit mijn baby?
Het embryo verfijnt zich
Nu het embryo 6 weken oud is, zitten alle organen op de juiste plaats. Dit betekent echter niet dat ze allemaal al volledig ontwikkeld zijn of dat het kleine lichaam buiten de baarmoeder kan functioneren. In de komende maanden worden de organen uitgebouwd en verfijnd. Het embryo is nu 35 mm lang en weegt 13 gram. Op zo'n 50 dagen tijd is die ene eicel tot vele miljoenen cellen uitgegroeid met elk een specifieke rol.
Het embryo krijgt ledematen
Aan de bovenste ledematen herken je nu steeds beter de handen met vingerkootjes. Ook de voorarm en bovenarm ontstaan. In dit stadium zijn de armpjes nog erg kort zodat de handjes mekaar nog niet kunnen aanraken. Wat later dan de bovenste ledematen beginnen ook de tenen zich te ontwikkelen en worden de teenbeentjes zichtbaar. De spieren worden nu opgebouwd zodat de baby de armpjes en beentjes kan bewegen, hoewel dit nog niet voelbaar is. Hij is nu 4 cm lang en weegt 3 gram, maar zweeft nog altijd gewichtsloos in het vruchtwater.
Een echte baby is het embryo nog niet, maar het is wel meer dan een vormeloze bundel cellen. De komende weken groeit het embryo telkens met een centimeter en ook in jouw lichaam staan de veranderingen niet stil. Meer daarover in week 9.