Zwanger week 11

Week 11

Wordt je baby intelligent?

In week 7 kon je al lezen dat de uitlopers van de zenuwcellen in de hersenen contact zochten. In de loop van deze periode gaan ze zich echt met mekaar verbinden. Dat is van belang, want deze cellen zijn de basis voor het intellect van je kind. En terwijl je baby nog altijd onvoelbaar beweegt, kan het zijn dat hij of zij je toch de eerste maanden wakker houdt.

Mama: stap voor stap

Slaap, mama slaap

We hoeven het je niet meer te vertellen dat een zwangerschap bepaalde functies van je lichaam beïnvloedt. De slaap is hierop geen uitzondering. Ook al was je voordien een vaste slaapster, zwangerschap kan hierin verandering brengen. In deze eerste maanden is het niet abnormaal dat je een grote behoefte hebt aan slaap. Het kan zijn dat je je de hele dag moet voortslepen. Vooral als je buitenshuis werkt kan dit een probleem geven. Best zou je zoveel mogelijk rustpauzes inlassen. Aan het einde van deze maand verdwijnt normaal deze grote slaapbehoefte.

Weg met die spoken

Ondanks het feit dat je je sneller moe voelt, kan het gebeuren dat je de slaap niet kan vatten. Niet alleen zet de druk op de blaas je sowieso 's nachts uit bed, maar ook je eigen gepieker kan je wakker houden. Hoewel vrouwen al eeuwenlang kinderen krijgen, is het voor jou geen alledaagse gebeurtenis. Het is dan ook normaal dat je met vragen zit. Zal ik genoeg van mijn kindje houden? In hoeverre gaat mijn leven hierdoor veranderen? Hoe gaat mijn partner daarop reageren? Als deze en andere vragen door je hoofd spoken, praat er dan met je partner over of vraag advies aan je gynaecoloog.

Hoe groeit mijn baby? 

Wiskunde of talen?

Hoewel de hersenen al aantoonbaar zijn, dienen ze nog een lang ontwikkelingsproces te doorlopen. Daarvoor gaan de zenuwcellen rond deze periode uitlopers vormen die zich vertakken tot een uitgebreid netwerk. Deze verbindingen tussen de zenuwcellen vormen onder meer de basis van de intellectuele mogelijkheden van je kind. Als die later sterk in wiskunde blijkt of eerder taalvaardig is, dan wordt dat voor een stuk in deze periode bepaald, afhankelijk van hoe de vertakkingen contact leggen. Je kan evenwel nog niet zeggen of je kind een genie wordt of niet.

Zelfstandig of niet?

In deze 11de week wordt je baby overigens ook een stukje zelfstandiger en kan hij al op eigen kracht bloedcellen aanmaken. De dooierzak die de bloedlichaampjes vormde, heeft nu zijn taak volbracht en sterft af. De aanmaak van bloedlichaampjes worden nu door de eigen lever en milt van je kindje overgenomen. Weldra gaat het beenmerg witte bloedlichaampjes produceren. Je baby wordt ook een beetje levendiger. De armpjes en beentjes beginnen trekkingen te vertonen die zich naar de nek en de romp uitbreiden en het hoofdje gaat op en neer. Deze bewegingen kan je echter nog niet voelen.

Je merkt het al, je kindje is langzaam maar zeker op weg om op eigen krachten te leven. Alle organen zijn er en sommige beginnen al te functioneren, maar toch is het nog veel te vroeg om buiten de baarmoeder levensvatbaar te zijn. Volgende week, aan het einde van de derde maand, zal het hart van je kindje 2 kamers krijgen en zelf zal je merken dat je minder last krijgt van misselijkheid en vermoeidheid.