Zwanger week 13

Week 13

In alle stilte

De ontwikkeling van je baby gaat in alle stilte verder in de beschermende vruchtzak. Deze maand groeit je baby vooral in de lengte, zijn gewicht neemt langzamer toe. Zoals bij je baby, verandert er ook bij jou niet zoveel meer. Je lichaam heeft ondertussen vrede genomen met de nieuwe gast en zich aan de zwangerschap en de verhoogde hoeveelheid hormonen aangepast. 

Mama: stap voor stap

Iets op je maag?

Hoewel de misselijkheid van de eerste weken verdwijnt, blijft het gedurende je zwangerschap moeilijk om voedsel te verteren. Als je maag normaal 50 minuten nodig heeft om voedsel te verwerken, dan duurt dat nu 130 minuten. Bovendien wordt de baarmoeder steeds groter waardoor de druk op je maag blijft toenemen. Vanaf deze week groeit de baarmoeder immers niet meer in je bekken, maar in je buikholte. Zo krijg je na de maaltijden vaak een zwaar of opgeblazen gevoel en soms zelfs oprispingen.

Stoppen en lekjes

Doordat je eten langzamer verteert, kan je ook last krijgen van verstopping. Laat dit ongemak niet zomaar bestaan, want als je geconstipeerd blijft, heb je meer kans op vervelende ongemakken zoals aambeien. Een van de remedies tegen verstopping is voldoende beweging. 

Eerder stelden we al dat sporten tijdens de zwangerschap nuttig is. Daar is dan wel een klein ongemakje mee verbonden. Een zwangere vrouw transpireert meer. Dat is vervelend, maar heel normaal. Je lichaam krijgt immers extra afvalstoffen van de foetus te verwerken en dat gebeurt via de transpiratie. Een bad of stortbad zorgt al gauw voor de nodige verfrissing. 

Hoe groeit mijn baby?

Al een klein mensje

Je baby meet nu zo'n 12 cm en weegt ongeveer 65 gram. Veel zwaarder zal je baby deze week niet worden, wel zal hij in de lengte groeien dankzij de armpjes. Voordien leken de armpjes rechtstreeks aan de romp vast te zitten, wat later kwamen de voorarmpjes. Toch waren die nog niet lang genoeg om mekaar aan te raken. Daar komt nu geleidelijk aan verandering in. 

De beentjes waarvan de ontwikkeling sowieso achterloopt op de armpjes, beginnen nu ook langer te worden. Van de staart is al sinds de 7de week geen sprake meer, maar enkele onvolgroeide staartwervels blijven ook na de geboorte behouden. 

Een oogje dichtknijpen

Hoewel het hoofdje nog steeds een derde van de totale grootte inneemt, heeft de foetus wat menselijkere verhoudingen gekregen. Zo is in deze week de ontwikkeling van het oog al vergevorderd, met oogleden die vanaf nu voor een paar maanden dichtgaan. Hoewel niet duidelijk is of een foetus al in de baarmoeder kan zien, blijkt wel dat bij een foetoscopie, waarbij licht wordt gebruikt, de baby met zijn handjes de ogen tegen het licht beschermt. 

Niet alleen begint je baby steeds meer de allures van een klein mensje aan te nemen, zijn organen beginnen ook stelselmatig te functioneren. Volgende week zul je zien dat je kind leert voelen en ook zijn oortjes beginnen vorm te krijgen.