Zwanger week 14

Week 14

Gevoelig, maar compleet

Nu al de organen van je kindje min of meer hun volle ontwikkeling hebben bereikt, wordt je baby ook gevoelig. De tastzin is trouwens het allereerste zintuig dat zich ontwikkelt. Daarnaast nemen de oortjes hun normale positie aan de zijkant van het hoofd in. Fascinerend? Dat vindt je hart wellicht ook, want dat raast soms als een gek, met duizeligheid tot gevolg. 

Mama: stap voor stap 

Pompen voor twee 

In week 12 kon je al lezen hoe het hart van je kindje zich verder ontwikkelde en uitbreidde. Nu wordt er meer bloed door jouw lichaam gepompt en je hart gaat zo'n 15 tot 20 keer per minuut sneller en krachtiger slaan. De hoeveelheid bloed, dat uit plasma en bloedcellen bestaat, stijgt. De rode bloedcellen stijgen echter in mindere mate dan het plasma. Hierdoor kan er lichte bloedarmoede optreden. Dit is echter een normaal verschijnsel. 

Zuurstof voor twee 

Door een daling van je bloeddruk kan het zijn dat alles plots draait voor je ogen, vooral als je bruusk opstaat. Rust en frisse lucht kunnen wonderen doen. Je hebt trouwens meer zuurstof nodig omdat ook je baby zuurstof verbruikt. Bovendien groeit je baarmoeder nog steeds en duwt daarbij stelselmatig je ingewanden naar boven. Zo worden je longen wat samengeperst.

Hoe groeit mijn baby?

Klein duimpje 

Je baby is nu dubbel zo groot als in de 7de week. Vanaf nu groeit het hoofdje trager in verhouding tot de rest van het lichaam. De handjes bereiken hun volle ontwikkeling en je baby kan de duim nu apart bewegen tegenover de vingertjes. In de huid van die kootjes groeien de tastzenuwen waardoor hij nu niet alleen zijn eigen lichaampje kan voelen, maar ook op de navelstreng kan reageren en die zelfs vasthouden. Komt zijn handje in aanraking met de mond, dan zuigt hij af en toe al op zijn duim. 

Kleine oortjes 

Een van de zintuigen die zich het laatst ontwikkelt, is het gehoor. Rond deze periode krijgen de buitenoortjes wel al wat vorm. Al in de 5de week werd van het achterste deel van de hersenen uit de dunne huid een blaasje afgesnoerd. Daarin ontstond het binnenoor met gehoor- en evenwichtsorganen. Pas later wordt het uitwendige oor met gehoorgang en de buitenkant van het trommelvlies gevormd. Het middenoor met hamer, aambeeld en stijgbeugel groeit dan weer vanuit een uitstulping van de keel. 

Na de oogjes, hebben nu ook de oortjes hun juiste positie op het hoofdje ingenomen. Kortom, je kindje krijgt steeds meer een babygezichtje en ook het zenuwstelsel ontwikkelt zich steeds verder. Zo kan je kindje straks al gekke bekken trekken. Vanaf volgende week kan het zijn dat je kleding wat strakker gaat zitten en je eerste zwangerschapsstrepen verschijnen.