Zwanger week 15

Week 15

Het wordt spannend!

Past je broek of rok niet meer zo goed? En hoe zit het met dat kleedje? Het is tijd om aan zwangerschapskleding te denken. En terwijl jij stilaan uit je gewone garderobe groeit, ontwikkelt je baby zich in jouw dikkere buikje steeds verder. Vanaf deze week krijgt hij trouwens gelaatstrekken.

Mama: stap voor stap 

Waar zit mijn taille? 

Tot de 15de week groeit je baby opvallend snel en dat begint zich langzaam maar zeker te uiten. Je kan je baarmoeder ongeveer halfweg de schaamboog onder je navel voelen. Vanaf deze week zal je merken dat je kleding wat strakker om je lichaam gaat zitten. Als je kleding begint te spannen, is het tijd om aan een zwangerschapsgarderobe te denken. Kleding die knelt kan immers de bloedsomloop belemmeren. Te strakke en te hoge schoenen of laarzen zijn ook af te raden. 

Een streepje te veel? 

Niet alleen je kleding kan wat strakker worden, ook de huid van je buik geraakt hoe langer hoe meer gespannen. Op die huid kunnen strepen of striae verschijnen. Die roodpaarse lijnen ontstaan doordat het onderliggende weefsel te ver wordt uitgerekt. Ook op je borsten en bovenbenen zijn striae mogelijk. Na de bevalling worden de lijnen zilverachtig, maar ze verdwijnen niet volledig, je kan ze ook moeilijk voorkomen. Crèmes met steroïden om de strepen te bestrijden kan je tijdens een zwangerschap best laten. Raadpleeg daarvoor beter een dokter. 

Hoe groeit mijn baby?

Een echte 'babyface'

Gedurende de voorbije weken kon je lezen hoe de mond, neus, ogen en oren van je baby steeds meer vorm kregen. Het gezichtje groeide uit 5 schiereilanden die zich onder de dunne huid verbonden. Vanaf deze week krijgt je baby een echt babygezichtje. Het hoofdje krijgt een bol voorhoofd, een klein stomp neusje en een uitstekende kin. De gezichtsspieren ontwikkelen zich en vormen de plooien van de neusvleugels en de vorm van de lippen. 

Een gekke snoet 

Dankzij de gezichtsspieren die onder je baby's huid aan het werk zijn, krijgt zijn gezichtje ook gelaatstrekken. Het zenuwstelsel dat zich voortdurend ontwikkelt, coördineert die bewegingen steeds meer. De lipjes gaan open en dicht, het voorhoofdje fronst, de wenkbrauwen worden opgetrokken en het hoofdje draait. Kortom je baby krijgt capriolen en is in staat een gekke snoet op te zetten. Eigenlijk wordt er een begin gemaakt van de zoek- en zuigreflexen die hij als pasgeborene nodig heeft. 

Tot nu toe heeft de foetus nog een erg dunne en doorzichtige huid. Vanaf volgende week komt daar verandering in en wordt zijn huidje met donshaartjes bedekt. Deze fungeren als een soort dekmantel om de huidsmeer op zijn plaats te houden. Op jouw huid kunnen er dan weer kleine, bruine vlekjes verschijnen.