Zwanger week 16

Week 16

Voor een betere bescherming

Je baby dekt zich deze maand wat steviger in en krijgt een donsje. Vermoed wordt dat deze lanugohaartjes een dekmantel zijn om het huidsmeer van de talgkliertjes op zijn plaats te houden. Niet alleen je baby's huidje transformeert zich, ook jouw huid verandert mogelijk. Vanaf de 4de maand kunnen er soms kleine, bruine vlekjes op je gelaat verschijnen. 

Mama: stap voor stap 

Zet je masker maar op.

Op je voorhoofd, de slapen en rond de mond kunnen bruine vlekjes verschijnen. Deze pigmentatie van de huid wordt het 'zwangerschapsmasker' genoemd. Dit kan zowel in de winter als in de zomer optreden, maar verdwijnt doorgaans na de geboorte van de baby. Vooral als je bruin haar en een matte huid hebt, moet je hiervoor opletten. Ultraviolet stralen van de zon of de zonnebank werken deze pigmentatie nog in de hand en kan je dus beter vermijden. Een crème met 'sunblock' kan je huid wel doeltreffend beschermen. 

Kies voor puur natuur 

Dat de hormonale ontregeling een weerslag heeft op je huid, kon je eerder al lezen. Met acné, striae en pigmentatie heeft je huid het zwaar te verduren. Tijdens je zwangerschap doe je er dan ook goed aan om voldoende aandacht aan je lichaam te schenken. Gebruik bijvoorbeeld niet te veel make-up, maar kies voor puur natuur. Toch kunnen een verzorgende dagcrème en een vleugje poeder ook wel. Aarzel niet om een huidspecialist te raadplegen als sommige verschijnselen niet verdwijnen of je verontrusten. 

Hoe groeit mijn baby?

Een vrije duik 

Van kruin tot stuit meet je baby ongeveer 14 centimeter en weegt zo'n 80 gram. Je baarmoeder weegt ongeveer 250 gram en de hoeveelheid vruchtwater is al tot 250 ml toegenomen. De foetus heeft voldoende ruimte om vrij in het vruchtwater rond te zwemmen en zijn beender- en spierstelsel te oefenen. Tot de 7de maand neemt de hoeveelheid vruchtwater toe en bedraagt dan 800 ml tot 1 liter. 

Een extra jasje 

Hoewel het vruchtwater bescherming biedt, wapent je baby zich ook tegen ditzelfde water. Hij trekt een extra jasje aan. Bedenk maar eens wat er met je huid gebeurt als je lang in bad ligt. De talgkliertjes van je baby produceren extra huidsmeer. Dat wordt door lanugohaartjes op zijn plaats gehouden. Zijn hele lichaam wordt met die donshaartjes bedekt, maar ze verdwijnen net voor de bevalling. De haartjes op zijn hoofd en de wenkbrauwen worden grover en blijven ook na zijn geboorte staan. 

Vanaf volgende week wordt het stilaan ook voor de buitenwereld zichtbaar dat je een kindje verwacht. En misschien begin je je baby ook al te voelen. Het skelet van je baby wordt steviger en die aanwinst moet hij dan ook systematisch even uittesten.