Zwanger week 17

Week 17

Er komt actie in je buik!

Aan het einde van deze 4de maand van je zwangerschap, begint ook je omgeving te merken dat je zwanger bent. Je buik wordt ronder en zwangerschapskleding een must. In die rondere buik schopt je baby nu en dan wat keet en dat kan je vanaf deze week stilaan voelen. De ledematen van je baby krijgen steviger beenderen en worden geoefend. 

Mama: stap voor stap

Buikje bol? 

Als je in deze 17de week op de weegschaal gaat staan, hoef je niet te schrikken als je gewicht met 2,5 tot 5 kg is toegenomen. Je baby is al een flink stuk gegroeid, er is meer vruchtwater bijgekomen en ook je baarmoeder groeit nog steeds verder. Aan je onderbuik is nu duidelijk een zwelling te zien. Je baarmoeder komt nu zo'n 3,5 tot 5 cm onder je navel. Probeer vanaf nu zoveel mogelijk op je zij te slapen. Binnen enkele weken, als je dikker bent, zul je het gemak daarvan ondervinden. 

Beweegt je baby al? 

Tussen de 16de en 20ste week kan je je baby ook voor het eerst voelen bewegen. Ben je voor het eerst zwanger, dan is het vaak moeilijk om een onderscheid te maken tussen de bewegingen van je baby en die van je darmen. Het verschil voelen is een kwestie van ervaring. Wie al één of meerdere kindjes heeft gehad, herkent het gevoel sneller. Voel je nog helemaal niks, sla dan niet in paniek. Vooral bij een eerste zwangerschap kan het zijn dat je het pas halverwege de 5de maand voelt. 

Hoe groeit mijn baby? 

Al een handvol! 

We zijn nu aan het einde van de 4de maand en je kindje meet ongeveer 16 cm en weegt al zo'n 150 gram. Zijn gewicht is op 2 weken tijd bijna verdubbeld en bestaat uit zo'n 90 gram water en 0,5 gram vetweefsel. Vanaf deze week krijgt je baby meer vet en dat is nodig voor de productie van lichaamswarmte en voor de stofwisseling. Bij een volgroeide foetus weegt het vetweefsel de helft van zijn totale gewicht. Je kindje is nu bijna zo groot als je hand. 

Even testen? 

Naast vetweefsel, ontwikkelt je baby ook nagels op zijn vingertjes en teentjes. Ze zijn nog heel kort zodat hij zich niet kan krabben. De pijpbenen vertakken, maar een groot deel van het skelet bestaat nog uit kraakbeen. Dat is zachter en vormbaarder dan been. Zijn onstuimige groei van de voorbije weken maakt dat je baby de hele tijd vormbaar moet blijven. Het kraakbeen wordt geleidelijk aan in bot omgezet, maar zelfs de beenderen van een pasgeborene zijn nog buigzaam. Hoewel het beendergestel nog niet af is, vindt je baby het toch nuttig om zijn gestel even uit te testen en dat kan je vanaf nu voelen. 

Vanaf volgende week zit je ongeveer halverwege je zwangerschap. De bewegingen van je baby worden steeds heviger. Hij maakt volop tuimelingen. Dat is iets wat jij niet meer kan doen. Integendeel, doordat je baby steeds zwaarder wordt, kan het zijn dat je rug je parten speelt.