Zwanger week 19

Week 19

Op jouw gezondheid!

Zoals we vorige week al stelden, is veel drinken een goede remedie tegen een blaasontsteking. Als je zwanger bent is het belangrijk om veel vocht op te nemen. Het helpt bovendien tegen hoofdpijn, constipatie en aambeien. Hoewel je baby nog niet echt de smaak te pakken heeft, begint hij toch al flink te drinken en daardoor ook te urineren. 

Mama: stap voor stap 

Het wondere water 

Als we het over meer drinken hebben, dan bedoelen we vooral mineraalwater. Frisdranken zijn te vermijden, want deze bevatten te veel calorieën. Als de kleur van je urine bijna zo licht is als water, neem je voldoende vocht op. Door voldoende te drinken kan je lichaam de hogere stofwisseling veel beter de baas. Zo krijg je tevens minder last van hoofdpijn. Veel drinken bevordert overigens ook de darmtransit en voorkomt zo constipatie. 

Te voorkomen 

Door een harde ontlasting te vermijden, worden trouwens minder gemakkelijk aambeien gevormd. Het zijn gladde, ronde verdikkingen, spataders, aan de binnen- of buitenkant van de anus die ontstaan door krampachtig persen. Bij de ontlasting kunnen ze gaan zwellen, jeuken en zelfs bloeden. Je kan ze beter tijdens de zwangerschap al voorkomen. Tijdens een bevalling zijn ze erg pijnlijk, maar dan is er nog weinig aan te doen. Neem geen laxeermiddelen, maar vraag raad aan je arts. 

Hoe groeit mijn baby?

Met flinke teugen 

Ondertussen weegt je kind al 260 gram en meet zo'n 18 cm. In dit stadium neemt je baby al flinke teugen van het vruchtwater. Hij slikt ongeveer 12 ml vruchtwater per 24 uur. Wat je baby drinkt, wordt in de vorm van urine opnieuw in het vruchtwater geloosd. Per etmaal produceert hij al zo'n 15 tot 17 ml urine. Je baby drinkt dus eigenlijk zijn eigen urine, maar het vruchtwater wordt continu ververst. Die afvalstoffen ga jij uiteindelijk letterlijk uitzweten. 

Eentonig menu 

Het spijsverteringsstelsel van je kindje lijkt nog heel eenvoudig. Sinds de 11de week is de dunne darm al bezig met zich samen te trekken en te ontspannen om zijn inhoud verder te drijven. Het is ook via deze weg dat suiker uit het vruchtwater wordt opgenomen. De rest reist verder naar de dikke darm. Bij stress kan het gebeuren dat er onverteerde resten in het vruchtwater terecht komen. De eerste ontlasting tijdens of na de geboorte heeft hierdoor een groenig-zwarte kleur. Het wordt ook wel meconium genoemd. 

Je baby kan zichzelf dus eigenlijk al voeden door van het vruchtwater te drinken. Het water dempt tegelijkertijd ook het licht dat van buitenaf komt en zorgt voor schemering in zijn slaapkamertje. In week 20 kan je lezen dat je baby ook af en toe in slaap valt. Gaandeweg stemt hij zijn ritme af op het jouwe. Bij jou zal het slapen wellicht iets minder vlotten.