Zwanger week 21

Week 21

Kriebels in de buik?

We staan nu aan het einde van de 5de maand. In de voorbije periode heeft je baby al heel wat interessante dingen bij zichzelf ontdekt. Vanaf deze week wordt het tijd om eens verder te voelen dan zijn kleine neusje lang is. Jouw waarnemingen kunnen iets minder prettig zijn. Deze week hebben we het over jeuk en overvloedig witverlies.

Mama: stap voor stap

Als het kriebelt. 

Deze kriebels in je buik hebben niks met verliefdheid te maken, al zijn ze er misschien wel een indirect gevolg van. Naarmate je zwangerschap vordert, groeit je baarmoeder. Die reikt nu al tot ongeveer 1 centimeter boven je navel en vult je hele bekken en onderbuik. De huid en de spieren van je buik rekken systematisch mee uit. Een mogelijk gevolg hiervan is jeuk. Met een lotion kan je de jeuk verminderen. Krabben irriteert de huid alleen maar meer en maakt het dus erger.

Hogere afscheiding? 

Tijdens de zwangerschap ben je aan meer hormonen blootgesteld. Een verhoogde vaginale afscheiding is hiervan een gevolg. Dit is heel normaal, maar een aangepaste hygiëne is wel aangewezen. Krijg je een branderig gevoel met overvloedig witverlies en een sterke geur, raadpleeg dan je arts. Het kan immers zijn dat je een infectie hebt opgelopen. 

Hoe groeit mijn baby?

Een kleine ontdekker 

Je baby is nu al 30 cm lang, weegt zo'n 500 gram en heeft op dit moment al een hele ontdekkingsreis achter de rug. Tot nog toe bleef dat vooral tot zichzelf beperkt. Hij gaat nu zijn reis verderzetten en nieuwe dingen ontdekken. Het evenwichtsorgaan vlakbij het binnenoor dat nu volledig ontwikkeld is, helpt hem daar voortaan bij. Deze evenwichtszin zal je baby in staat stellen om zijn houding in zijn ruimte waar te nemen. Het biedt hem immers informatie over de stand van de spieren en de gewrichten waardoor hij zichzelf zal kunnen waarnemen. 

Hij wordt handtastelijk

Deze kleine reiziger begint nu ook zijn omgeving af te tasten. Zijn zintuigen en vooral de tastzin zijn nu immers al in die mate ontwikkeld dat hij er meer mee kan waarnemen. Die vaardigheid wordt in toenemende mate door de omgeving in en buiten de baarmoeder en zijn ervaringen, beïnvloed. Hij weet al dat hij buitelingen kan maken, maar nu kan hij ook jouw bewegingen voelen. Als je over de huid van je buik streelt, kan je baby dit voelen. 

De invloed van de omgeving op je baby wordt steeds groter. Vanaf het begin van de 6de maand krijgt hij geleidelijk aan meer oor naar zijn omgeving, praat dus maar tegen hem. Dit maakt hem voor jou wat meer reëel en het is een mooie kans ook om je omgeving erbij te betrekken.