Zwanger week 22

Week 22

Luister eens even

Hoewel veilig in je baarmoeder geborgen, is je baby niet van de buitenwereld afgesloten. Vorige week hadden we het al over strelingen die je kindje kan voelen. Gaandeweg krijgt hij ook meer oor naar zijn omgeving. Jij, maar ook je familie kan tegen hem praten. Ook al zijn waarschijnlijk de rommelingen van je darmen en het kloppen en suizen van je bloedvaten zijn courante achtergrondmuziek.

Mama: stap voor stap 

Wisselvallig? 

Huil je bij het minste? Wisselt je stemming vaak? Maak je dan geen zorgen. In dit stadium van je zwangerschap is dat normaal. Zwangerschap is een erg ingrijpende en persoonlijke belevenis. Je lichaam en het dagelijkse leven verandert er sterk door. Het raakt je tot in je diepste gevoelens en wijzigt ook je relatie met anderen. Aan die stemmingswisselingen kan je weinig doen. Je kan er wel met je omgeving over praten. 

Praat erover!

Een kindje verwachten, zet ook je omgeving aan het denken. Heb je een partner, vergeet hem dan niet. Hij wordt tenslotte de vader in het toekomstige gezinnetje. Als gevolg van een nieuwe relatie tot elkaar en je kindje, verandert ook jullie seksuele relatie. Tederheid en begrip zijn van groot belang in deze periode van wisselende verlangens en irrationele angst. Vragen? Daarmee kan je bij je dokter terecht. Maar ook anderen hebben vragen. Heb je al kinderen, dan willen die vooral gerustgesteld worden. En de ouders? Die zijn ook niet van vandaag op morgen grootouders. 

Hoe groeit mijn baby? 

Bij de pinken 

Halverwege de zwangerschap is het binnenoor van je baby volledig ontwikkeld. Het is niet omdat hij veilig in je baarmoeder is ingebed, dat zijn spiksplinternieuwe oortjes niet werken. Geluiden van buitenaf, zoals jouw stem en die van je partner, muziek, maar ook het dichtklappen van een deur worden wel door het vruchtwater getemperd, maar zijn nog duidelijk hoorbaar. Maken jullie het al te bont, dan kan je een flinke por in de ribben verwachten. Van zingen, zachte muziek of gewoon praten wordt hij vaak rustiger. 

Hij ontwaakt 

De kleine oortjes worden overigens met geluiden overstelpt. Naast geluiden vanbuiten, kan het er vanbinnen ook rumoerig aan toegaan. Het ruisende en pulsende ritme van je hart en de bloedvaten zijn permanent aanwezig. Verder is er ook het gerommel van je darmen, het geborrel in je maag en je stemgeluid dat zich door je lichaam voortplant. Je kindje leert gaandeweg bepaalde geluidspatronen te herkennen. Zo ontwaakt zijn bewustzijn steeds meer.

Je kindje kan nu al voelen en horen, maar het duurt nog wel even vooraleer hij ook kan zien. Dat belet hem natuurlijk niet om verder te groeien en wat molliger te worden. Begin zelf niet meer te eten. Het levert jou misschien maagzuur op. Dat is erg lastig als je nog wil reizen of met de wagen rijden, zoals je in week 23 zal lezen.