Zwanger week 23

Week 23

Het wordt een zware tijd

Je hebt nu al een mooie, ronde buik. Normaal gezien ben je zo'n 7 kg aangekomen. Vanaf deze week wordt ook je baby molliger. Zijn huidje is gerimpeld omdat er nog meer gewicht bij moet. Dit wil echter niet zeggen dat jij dan meer moet eten. Integendeel, als je teveel eet, krijg je misschien maagzuur. Dat is geen pretje, zeker niet als je nog wilt reizen.

Mama: stap voor stap 

Brandend maagzuur

De baarmoeder komt nu tot ongeveer 4 centimeter boven je navel. Deze sterk vergrote baarmoeder begint nu ook tegen je maag te drukken met brandend maagzuur tot gevolg. Wil je dit vermijden, gebruik dan 5 of 6 kleine maaltijden per dag en drink geen koffie of thee. Eten voor het slapengaan levert ook maagzuur op en belemmert trouwens het inslapen. Maagzuur is ook lastig als je reist. Maar daarvoor hoef je het reizen natuurlijk niet te laten.

Zwanger rijden

Met de wagen rijden als je zwanger bent, is geen probleem. Vergeet evenwel je gordel niet. Een gordel kwetst je baby niet, maar verhoogt juist zijn overlevingskansen bij een ongeval. Verder is het ook goed om na een rit van 1 tot 2 uur, 10 minuten te pauzeren. Wordt je buik te dik, zodat je niet tegelijkertijd aan het stuur en de pedalen kan, laat je dan rijden of neem de trein. Dit is trouwens veel minder vermoeiend. Voor langere afstanden is dan weer het vliegtuig aangewezen. Maar informeer je goed, want sommige vliegtuigmaatschappijen weigeren zwangere vrouwen vanaf hun 7de maand.

Hoe groeit mijn baby? 

Bolle baby

Niet alleen jouw gewicht neemt toe, maar ook dat van je baby. Die weegt nu ongeveer 455 gram en hij wordt nog molliger. Hij zal zo'n 100 gram per week verzwaren. Is zijn huidje nog wat gerimpeld, dan verandert dit wel naarmate er meer gewicht bijkomt. Hij krijgt trouwens een vetlaagje. In de onderhuid vormt zich een extra jasje zodat hij het straks niet koud krijgt en zichzelf op temperatuur kan houden.

Mini popje

Je kindje is dus op weg om een flinke baby te worden. Zijn gezichtje begint steeds meer op dat van een pasgeborene te lijken. De oogleden en de wenkbrauwen zijn in deze 23ste week goed ontwikkeld. Het donzige lanugohaar wordt rond deze tijd wat donkerder en op zijn schedel groeit meer haar. Zijn vingernagels bedekken dan weer de vingertoppen. Daarop zijn ondertussen vingerafdrukken te onderscheiden. Kortom hij wordt een echt minipopje.

Volgende week weegt je kindje al ruim een halve kilo. Op 24 weken tijd is hij zodanig gegroeid dat hij niet veel ruimte meer krijgt in de baarmoeder om te bewegen. En het zal er niet op verbeteren. Voor jou is het wel goed om te bewegen en aan specifieke zwangerschapsoefeningen te denken.