Zwanger week 24

Week 24

Op je gemak

Tijdens deze 24ste week van je zwangerschap kan je je baarmoeder al goed voelen rond de navel. Je dikke buik verhindert je misschien om bepaalde bewegingen uit te voeren, toch is lichamelijke activiteit belangrijk. Gewone lichaamsbeweging is goed, maar het is nog beter om gymnastieklessen voor zwangere vrouwen te volgen. Ook je baby kan nog een slag slaan, maar hij krijgt daarvoor steeds minder ruimte.

Mama: stap voor stap 

Een gezond lichaam...

Je baby weegt nu ongeveer 540 gram. Met die steeds zwaarder wordende buik, moet jij proberen om je lichaam in evenwicht te houden. Vooral je rug heeft daar veel onder te lijden. Beweeglijke en soepele rugspieren zijn een must en komen daarom steeds aan bod tijdens de zwangerschapsgymnastiek. Daarnaast worden de bekkenbodemspieren geoefend. Dit gebeurt door knijpoefeningen die ervoor zorgen dat ook na de bevalling de uitgerekte spieren in hun normale plooi terugvallen.

...en een gezonde geest

Het is niet alleen van belang dat je als aanstaande moeder een goede fysieke conditie hebt. Je moet ook geestelijk goed voorbereid zijn. Daarvoor bestaan oudercursussen waarop ook de aanstaande vader welkom is. Je leert er ontspannen en op de juiste manier ademhalen. Deze oefeningen zullen bij de weeën hun nut bewijzen. Want hoe minder de spieren gespannen zijn, hoe kleiner de pijn. Je zal dan ook minder vermoeid geraken

Hoe groeit mijn baby? 

Het wordt krap

Na deze 24ste week blijft het vruchtwater toenemen om rond de 36ste week ongeveer een liter te bereiken. Ook de samenstelling begint te veranderen. Leek het aanvankelijk meer op serum dan bevat het water nu afgestorven cellen, lanugohaar en huidsmeer. Hoewel de hoeveelheid vruchtwater nog stijgt, krijgt je baby alsmaar minder bewegingsruimte. Met zijn bijna 30 cm lengte begint hij een groot gedeelte van de beschikbare ruimte op te eisen.

Een andere houding

Maar lenig als hij is, kan hij andere houdingen aannemen. Hij gaat zich gemakkelijk zetten en heeft zijn armpjes over zijn borst gevouwen. De knietjes heeft hij tegen zijn buikje opgetrokken. Hoewel hij op die manier wat meer rechtop komt te zitten, betekent dit niet dat hij niet meer kan bewegen of slapen. Integendeel, hij kan nog tot 20 keer per uur bewegen. Als hij zich opwindt, dan is hij zelfs nog actiever. Moe van al deze activiteit, slaapt hij zo'n 16 tot 20 uur per dag.

Volgende week ben je al aan het eind van de 6de maand in je zwangerschap. Een bezoekje aan de verloskundige is geen overbodige luxe. Het is immers tijd om van de maandelijkse naar een driewekelijkse controle over te schakelen. En misschien kan je het moeilijk geloven, maar moest je baby nu geboren worden, heeft hij al een redelijke kans om te overleven.