Zwanger week 27

Week 27

Met de ogen open!

Dit is de eerste week van het 3de trimester. Reden om te feesten? Voorzichtigheid is hier toch wel geboden, want een valpartij is snel gebeurd. Het is trouwens een van de meest voorkomende oorzaken van een letsel tijdens de zwangerschap. Uit je ogen kijken, is de boodschap. Dat neemt ook je baby letterlijk, want hij begint oog te krijgen voor zijn omgeving. 

Mama: stap voor stap 

Kijk uit! 

In deze 27ste week reikt je baarmoeder 23 cm boven je schaamboog. Je buik wordt stelselmatig dikker en daardoor veranderen ook je evenwichtsgevoel en beweeglijkheid. Zwangere vrouwen vallen daardoor bijvoorbeeld gemakkelijk van de trap. Doe het wat kalmer aan en gebruik de trapleuning. Laat je in de winter ook niet door gladde stoepen verrassen. Gelukkig bieden de baarmoeder, de buikwand en het vruchtwater de foetus aanzienlijke bescherming. Zo blijft de schade meestal beperkt. 

Brokken lijmen 

Ben je gevallen en krijg je daarna hevige buikpijn, verlies je bloed of heel veel vocht? Dan heb je een probleem. Hevig bloedverlies kan immers duiden op het voortijdig loskomen van de moederkoek. Dit kan soms tot een voortijdige bevalling leiden of zelfs tot de dood van de foetus. Een ander ernstig gevolg is een gebroken bot, waardoor röntgenfoto's en een chirurgische ingreep vaak noodzakelijk zijn. De behandeling kan immers niet tot na de bevalling worden uitgesteld. 

Hoe groeit mijn baby? 

Hij krijgt er zicht op 

Sinds de oogjes van je baby rond de 13de week dichtgingen, wist hij zich blindelings verder te ontwikkelen. Gezien die taak vrijwel achter de rug is, kan hij nu zijn oogjes opentrekken om zijn omgeving gade te slaan. Het netvlies krijgt verschillende lagen waarop je baby licht kan opvangen. Die informatie wordt dan naar de hersenen doorgestuurd. Zo kan hij vage schaduwen onderscheiden en kleine roodkleurige schemers door het weefsel van de baarmoeder zien.

Staart hij? 

Meestal is de ooglens die het licht projecteert helder en transparant. Is die eerder dof, dan heeft je baby cataract. Staar of cataract komt bij een baby niet zoveel voor. Het kan veroorzaakt worden door bepaalde virale ontstekingen zoals rode hond, zelden ook door stofwisselingsziekten of door toxische invloeden van sommige medicamenten die jij inneemt. Naast eventueel een oorzakelijke behandeling, kan enkel oogchirurgie soelaas brengen. Naast het zicht, heeft je baby in dit stadium ook zijn definitief trommelvlies gekregen. Aan het eind van deze 27ste week weegt je baby als iets meer dan een kilo en meet zo'n 35 cm.

Opdat je baby tijdens zijn eerste 6 levensmaanden geen rode hond of andere ziekte zou oplopen, haalt hij afweerstoffen uit je bloed via de placenta. Die is de afgelopen maanden sterk gegroeid en weegt binnen enkele weken al een halve kilogram. Niet alleen de moederkoek zet uit, ook je voeten kunnen wel eens flink gezwollen zijn. Hoe je dat kan verhelpen, lees je in week 28.