Zwanger week 29

Week 29

Gebonden voor het leven

Deze week aan het eind van de 7de maand zit de ontwikkeling van de navelstreng van je baby er grotendeels op. Deze levenslijn tussen je baby en de placenta, vervoert het bloed van en naar je baby. Tijdens deze 2de helft van je zwangerschap kan de placenta ook bloed verliezen. 

Mama: stap voor stap 

Lekje? 

In deze 29ste week komt je baarmoeder al zo'n 10 centimeter boven de navel, dus 25 cm vanaf de schaamboog gemeten. Door deze groei, verandert ook de positie van je blaas. Die komt zodanig te zitten dat de spier die de blaas moet afsluiten, niet meer zo stevig functioneert. Vooral als je lacht, hoest, iets optilt of snel loopt, verhoogt de druk in je buik en kan je ongewild kleine beetjes urine verliezen. Vooral vanaf de 2de helft van de zwangerschap is dit vrij normaal. 

Laat niet los! 

Naast urine kan je ook bloed verliezen. Bloed verlies je echter niet zomaar. Zeker in de 2de helft van de zwangerschap moet de oorzaak hiervan nader worden onderzocht. Het kan het gevolg zijn van een onschuldige poliep aan de baarmoedermond, maar het kan evengoed een ernstiger oorzaak hebben. Bij 1 op 80 zwangerschappen komt de placenta te vroeg los. En dat heeft zo zijn gevolgen voor je baby, want die is volledig van de moederkoek afhankelijk. Als de placenta loskomt, krijgt je kindje immers geen bloed meer via de navelstreng.

Hoe groeit mijn baby? 

Van levensbelang 

Dat de navelstreng ook wel de levenslijn wordt genoemd, hoeft je niet te verbazen. Zoals we hierboven al stelden, krijgt je baby bloed via deze streng. Deze bevat eigenlijk 3 bloedvaten die het bloed van en naar je kindje vervoeren. Meestal is de navelstreng tussen de 30 en 100 cm lang. Zijn kleur is meestal wit doordat een geleiachtige massa de bloedvaten omringt. Die massa zorgt ervoor dat er geen knopen ontstaan die de bloedtoevoer kunnen belemmeren. Dit komt dan ook gelukkig niet zo vaak voor. Rond deze periode bereikt de navelstreng een eindpunt in zijn ontwikkeling. 

Beetje molliger 

Ondertussen is je baby wat molliger geworden omdat er zich meer vet onder de huid ontwikkelt. Hij weegt nu al 1250 gram en meet ongeveer 37 cm. Hij krijgt steeds minder ruimte in de baarmoeder en gaat dan ook minder spectaculair bewegen. Hij leert eerder zijn bewegingen te coördineren en zijn zenuwstelsel te vervolmaken. Tot nu toe was overigens het hersenoppervlak glad, maar daarop vormen zich nu de typische groeven en insnijdingen. Ook de hoeveelheid hersenweefsel neemt toe. 

Dat je baby minder beweeglijk wordt, is een voorbode van zijn indaling in het bekken. Vanaf de 8ste maand, volgende week dus, gaat je baby min of meer zijn vast stekje zoeken. Doordat hij minder beweegt kan de dokter ook makkelijker voorspellen hoe je baby ligt. Jij zal misschien ook meer gaan liggen en rusten. Je moe voelen kan ook het gevolg zijn van ijzertekort.