Zwanger week 30

Week 30

Het wordt erg krap

Rond de 8ste maand eist je baby jouw buik helemaal voor zichzelf op. Met zijn lengte van 38 cm is hij nu wat te groot geworden om nog capriolen uit te halen. Het wordt tijd dat hij een definitieve houding aanneemt. Drie op vier baby's liggen nu al met hun hoofdje naar beneden. Jij gaat misschien al eens vaker neerliggen wegens vermoeidheid. Dit is normaal en voor een deel aan ijzertekort te wijten.

Mama: stap voor stap

Futloos? 

Vooral in deze laatste 10 weken van je zwangerschap kan je meer ijzer nodig hebben. Je baby haalt wel gedurende de hele zwangerschap ijzer uit je bloed, maar omdat hij ondertussen groter is geworden heeft hij nu meer mineralen en ijzer nodig. Zijn lever legt bovendien ook een voorraadje aan. Het kan dus gebeuren dat je je, net zoals in het begin van de zwangerschap, moe en futloos voelt. Toch accepteer je dit nu wellicht beter dan toen. Iedereen kan nu immers aan je zien dat je zwanger bent. Een middagslaapje is nu ook niet te versmaden.

Popey achterna 

Laat vermoeidheid echter niet aanslepen. Deze kan immers wijzen op anemie of bloedarmoede. Dit is een veelvoorkomend probleem tijdens de zwangerschap waarbij je te weinig rode bloedcellen aanmaakt. Om die op peil te houden, heb je ijzer nodig. Je kan een ijzersupplement innemen, maar ook op je voeding letten. Onder meer vlees, vis, spinazie en peulvruchten bevatten veel ijzer. 

Hoe groeit mijn baby? 

Kalmpjes aan! 

Ongeveer 1360 gram en 38 cm lang, zo groot is je baby op dit moment. Als je weet dat de afstand tussen je schaambeen en de bovenrand van je baarmoeder 26 cm bedraagt, begrijp je dat je baby zo de hele baarmoeder inneemt. Daardoor geeft hij zichzelf nog maar weinig bewegingsruimte. Hij zal zijn buitelingen dan ook achterwege moeten laten. Ook de buikwand wordt meer gespannen en zet je baby onder druk om het kalmpjes aan te gaan doen. Meer nog, het wordt hoogtijd om een vast plekje te gaan opzoeken. Daar kan hij de komende 10 weken de bevalling afwachten. 

Op zijn kop gevallen? 

Wellicht verkiest je baby om met zijn hoofdje naar beneden te gaan liggen. Neen, hij is niet op zijn kopje gevallen. Integendeel, 96% van zijn lotgenootjes kiest op het ogenblik van de bevalling voor deze houding. Erg slim bekeken, want op die manier kan hij eerst zijn hoofdje buiten steken. Slechts 3,5% van de baby's houdt eraan om eerst met de beentjes ter wereld te komen, een stuitligging dus. Als de dokter hem niet kan keren, wordt meestal voor een keizersnede gekozen. De overige 0,5% ligt gewoon dwars. Hier is een keizersnede noodzakelijk. 

Hoe je baby ligt, is pas na 34ste week belangrijk. Vermits je kindje nu toch niet meer zoveel kan bewegen, heeft hij besloten om wat te gaan genieten en zelfs mee van je kookkunst te proeven. Genieten is ook iets dat jij kan doen, in bad gaan bijvoorbeeld.