Zwanger week 31

Week 31

Met volle teugen!

Deze week is er één om van te genieten. Niets is zo relaxend dan aan het eind van de dag een bad te nemen. Daarnaast kan je natuurlijk altijd beroep doen op relaxatieoefeningen. Oefenen is iets wat je baby steeds minder doet. Hij heeft er ook de ruimte niet meer voor. In de plaats daarvan gaat hij zich op jouw kookkunst toeleggen.

Mama: stap voor stap

Relax!

Even een bad nemen, liefst niet langer dan 10 minuten, is heerlijk ontspannend. Om niet te vallen is het wel opletten geblazen bij het in- en uitstappen. Je laat het water best niet warmer worden dan 36°C, anders zetten je aderen uit. Baden is helemaal niet schadelijk voor je kindje, want de vruchtvliezen schermen hem af. Anders is het als de vliezen breken. Als dit net gebeurt terwijl je in bad zit, kan het zijn dat je de eerste golf niet opmerkt. Het trage gesijpel achteraf houdt een hele tijd aan en zal je wel merken. Contacteer bij twijfel onmiddellijk je arts.

Oefening baart kunst

Als voorbereiding op de bevalling is het ontspannen van je spieren belangrijk. Anders putten de weeën je uit, nog voor je moet gaan persen. In de meeste zwangerschapscursussen wordt daar wel op ingegaan, maar het blijft belangrijk om veel te oefenen. Hoe meer je oefent, hoe beter je je kan ontspannen. Er zijn heel wat methodes. Naast de klassieke, is er yoga, acupunctuur, sofrologie, haptonomie en relaxatie in het zwembad.


Hoe groeit mijn baby?

Op proef

Zoals je vorige week al kon lezen, gaat het er bij je baby noodgedwongen iets minder beweeglijk aan toe. Hij kan dan maar beter genieten van de geborgen tijd die hem nog rest in je baarmoeder. Met volle teugen kan hij nu ook meegenieten van je kookkunst. De smaakpapillen, die zich als laatste zintuig ontwikkelen, begint je baby pas in dit stadium op de proef te stellen. Dat was niet eerder nodig omdat het vruchtwater dat hij drinkt, smaakloos is.

Smakelijk!

In je baarmoeder komt je baby dus niet met veel verschillende smaken in contact. Met de voedingsstoffen die hij uit jouw bloed haalt, heeft zijn eigen smaak niks te maken. Wel blijkt dat hij een lichte voorkeur heeft voor zoetigheden. Het hoeft je dan ook niet te verbazen dat de moedermelk wat zoetig is. Je baby weegt in deze 31ste week al 1600 gram en meet zo'n 40 cm.

Je baby's huidje krijgt stilaan meer vet en begint zich daardoor op te spannen. Zo zal hij er tegen de geboorte mooi uitzien. Vanaf volgende week schakel je best naar een tweewekelijkse controle over. Het is overigens meteen ook een ideale gelegenheid om wat meer over de bevalling te weten te komen.