Zwanger week 34

Week 34

Het einde is nabij

Je bent nu nog amper 6 weken van de bevalling verwijderd. Aan het eind van deze 8ste maand wordt het tijd om je op de grote dag voor te bereiden. Valt het werken je te zwaar? Dan kan je nu zonder probleem op zwangerschapsverlof gaan. Ook je baby maakt zich voor de bevalling op. De donzige lanugohaartjes verdwijnen en de huidsmeer neemt die beschermende rol over. 

Mama: stap voor stap 

Recht op verlof 

In deze 34ste week kan je de bovenrand van de baarmoeder ongeveer 14 cm boven je navel voelen. Je steeds dikker wordende buik kondigt overigens het einde van je zwangerschap, maar tevens het begin van het zwangerschapsverlof aan. Wettelijk gezien heb je recht op 16 weken. Daarvan kan je 6 weken voor de bevalling nemen en 10 erna. Voel je je nog goed op het werk, dan kan je ook minder prenataal en meer postnataal verlof nemen. Let wel, minstens 4 weken moet voor de bevalling worden genomen (en dan heb je nog 12 weken er na). Mocht de baby later komen, dan krijg je die dagen er bij. Wordt de baby vroeger geboren dan 6 weken voor de uitgerekende datum, dan gaat het verlof van 16 weken onmiddellijk in.

Recht op uitkering 

Het is natuurlijk mogelijk dat je niet op de uitgerekende datum bevalt. Beval je te vroeg, dan heb je pech gehad. De verloren dagen kan je immers niet recupereren. Heeft je baby er geen haast bij, dan wordt je prenatale rust met dezelfde periode verlengd. Hoe dan ook, tijdens het zwangerschapsverlof krijg je alleszins een uitkering. 

Hoe groeit mijn baby? 

Benarde positie 

Aan het eind van de 8ste maand is je baby opnieuw een heel pak zwaarder geworden. Hij weegt nu zo'n 2275 gram en meet ongeveer 44 cm. Ook voor hem begint het te spannen en zoals we eerder al stelden zelfs letterlijk, omdat hij nog maar net in de baarmoeder past. Hij wil wellicht zo snel mogelijk uit zijn benarde positie worden bevrijd en bereidt zich op deze heuglijke dag voor. 

Glibberige huid 

De lanugohaartjes die zo rond week 16 zijn lichaampje bedekten, hebben blijkbaar hun taak volbracht. Vanaf nu valt zijn donsje systematisch af om tegen de bevalling volledig te verdwijnen. Maar dat betekent niet dat zijn huidje dan niet meer wordt beschermd. De witte huidsmeer of ook vernix caseosa genoemd, die door de talgkliertjes vlakbij de haarwortels werd afgescheiden, blijft achter om die taak te vervullen. Daardoor komt het dat je kindje na de bevalling zo glibberig en kleverig aanvoelt. 

Vanaf volgende week komt de eindmeet in zicht. Tijdens deze laatste spurt is het nuttig om je koffertje klaar te zetten en aan je baby's uitzet te denken. Je baby is rond deze tijd immers bijna voldragen en zijn gewicht neemt zelfs 20 of 30 gram per dag toe. Hij groeit iets minder in de lengte.