Zwanger week 35

Week 35


De laatste spurt

We staan nu aan het begin van de 9de maand. Gemiddeld heb je nog 5 weken voor de boeg, maar het kunnen er ook minder of meer worden. Terwijl voor jou het zware werk nog moet komen, zit voor je kindje het grote werk erop. Rond deze tijd is hij immers bijna voldragen. Het wordt dus tijd om je koffertje klaar te zetten, tenminste als je niet thuis bevalt.

Mama: stap voor stap

Gepakt en gezakt?

Deze laatste weken van je zwangerschap kan je nuttig doorbrengen. Is alles klaar voor de bevalling? Heb je al nagedacht waar je wilt bevallen? Als je niet thuis bevalt, kan je best al een koffertje pakken voor het moederhuis. Denk daarbij niet alleen aan je eigen kleding, maar ook aan de garderobe en verschoningsproducten van je baby. Heb je een partner, dan kan je er samen een hele belevenis van maken.

Een nieuw nestje

Als je baby wordt geboren, verlaat die ook zijn vertrouwde nestje om dit voor een ander te ruilen: de babykamer. Is zijn kamertje in orde? Heb je over de inrichting nagedacht? Maak er een gezellige, maar ook veilige kamer van. Welke meubeltjes je ook kiest, je zorgt er best voor dat ze binnen handbereik staan wanneer je je baby verzorgt. Je kan je baby immers niet alleen op de verschoontafel achterlaten. En hoe zit het met zijn uitzet? Zodra hij geboren is, moet je hem kunnen aankleden, voeden, wassen en ook vervoeren.

Hoe groeit mijn baby?

Zwaar-gewichtje?

Je baby is nu 45 cm lang en weegt al meer dan 2,5 kg. Hij is zich nu echt goed aan het voorbereiden op zijn geboorte. Zijn gewicht gaat deze laatste weken met nog ongeveer een halve kg stijgen. Hij benut nu al zijn tijd om bij te komen. Zo zal hij binnenkort zijn volle gewicht in de schaal kunnen leggen. Zijn lengte daarentegen, zal niet zo veel meer toenemen. Hij groeit vooral in de breedte. Hierdoor, maar ook omdat het hoofdje langzaam in het bekken indaalt, zal je baarmoeder ook steeds minder duidelijk boven de navel stijgen.

In de gaten

Rond deze periode houdt de dokter/verloskundige je baby iedere week in de gaten. Bij een risicozwangerschap gebeurt dit door middel van foetale monitoring of van een biofysisch profiel. Zijn bewegingen en hartslag worden op papier geregistreerd. Iedere kik die hij geeft wordt gevolgd door een druk op de knop. Soms wordt deze monitoring aangevuld met een echografie. Aan de hand van een puntensysteem wordt zo de conditie van je baby geëvalueerd. Hoe hoger hij scoort, hoe beter hij het stelt. Scoort hij laag, dan zal hij verder intensief worden opgevolgd of kan zelfs worden voorgesteld de bevalling in te leiden.

Als je baby een gewoon ontwikkelingsplan volgt, kan hij vanaf volgende week in het bekken indalen. Jij zal dit aanvoelen alsof je meer lucht krijgt, of alsof je baby eruit valt. Dat zal nochtans niet zo gemakkelijk gebeuren.