Zwanger week 37

Week 37

Dik, maar onweerstaanbaar 

Binnen zo'n 3 weken is het zover, dan wordt je kindje geboren. Hoe zal hij eruit zien? Zal ik hem graag zien? Allerlei vragen houden je steeds meer bezig. Je kan soms uren zitten dromen. Je baby is veel alerter dan jij. Hij reageert rond deze tijd op heel fel licht en geluid doorheen je buik. 

Mama: stap voor stap 

Ben je een dromer? 

Je baarmoeder meet nu zo'n 33 cm vanaf de schaamboog en zal niet veel meer groeien. Je buik wordt dus niet echt dikker. Toch is die rond genoeg om de aandacht te trekken. Alles begint nu rond je bolle buik te draaien. Zo kan je soms uren zitten dromen met je handen op je buik. Het is echter normaal dat de naderende bevalling je volledig in beslag neemt en je je nog moeilijk op iets anders kan concentreren. De interesse voor je familie en vrienden kan wat verslappen. Verzet je daar niet tegen, maar geniet ervan. Na de bevalling zal je het immers druk genoeg hebben. 

Of een bezig bijtje? 

Misschien heb je eerder de indruk dat je nog heel wat in huis moet doen. Sommige vrouwen voelen kort voor de bevalling de drang om het huis nog een grote poetsbeurt te geven, de keukenkastjes op te ruimen of de gordijnen te vermaken. Vaak is niet duidelijk waar die werklust vandaan komt. Het kan zijn dat je denkt dat het er na de bevalling voorlopig niet meer van komt, of dat je je partner niet met dit werk wilt opzadelen. Deze nestdrang is nochtans niet abnormaal. 

Hoe groeit mijn baby?

Een eerste blikje? 

Sinds je baby in de 27ste week zijn oogjes opentrok, wilde hij misschien systematisch zijn omgeving beginnen afspeuren. Hoewel het niet echt geweten is of je baby al in de baarmoeder kan zien, lijkt het er toch sterk op. Aan het eind van zijn verblijf in je baarmoeder begint hij dan ook te reageren op fel licht dat op je buik wordt gericht. Misschien kan hij ook al wat vage contouren onderscheiden.

Stevig schedeltje 

In dit stadium worden ook de schedelbeenderen steviger en harder. Maar zoals we eerder al in week 33 stelden, blijven die tot na de geboorte los van mekaar. De naden en fontanellen of vezelachtige ruimtes tussen de schedelbeenderen onderling blijven nog tot na de geboorte open en groeien pas later dicht. Verder blijft je baby nog steeds groeien. Hij weegt ongeveer 2950 gram en zijn totale lengte bedraagt 47 cm. 

De tijd begint nu echt te korten. Tijdens deze laatste weken zit je misschien vertwijfeld tussen 2 werelden. Enerzijds is er het ongeduld en de blijdschap om je kindje te leren kennen, anderzijds is er de angst voor de bevalling. Die angst is heel normaal. In week 38 gaan we daar wat dieper op in. Je baby is ondertussen al zijn lanugohaartjes verloren, maar wellicht nog lang niet zijn streken.

Kraampakket

Heb je al een kraampakket in huis? Hier kun je hem nog online bestellen.